Přinášíme vám recept na mrkvový koláč s ořechy. Koláč z těsta, do kterého je přidána strouhaná mrkev, vydrží dlouho vláčný a má pěknou barvu. Nemusíte se bát, že mrkev negativně ovlivní chuť, ani ji tam nepoznáte. Pokud v tomto receptu nahradíte prášek do perníku obyčejným kypřícím práškem do pečiva, můžete z těsta upéct korpus na dort nebo třeba beránka. Mrkvový koláč nemusíte plnit jen zavařeninou (nejlepší je rybízová nebo meruňková), ale například tvarohem s ušlehanou smetanou. Moučník je možné podávat suchý, pocukrovaný.
Co potřebujeme na mrkvový koláč s ořechy:
- 160 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 200 g mrkve
- 120 g ořechů
- 80 g piškotových drobků nebo strouhanky
- 100 g hrubé mouky
- 1 kypřící prášek do perníku
- 4 polévkové lžíce mléka
- sníh ze 3 bílků
- džem
Postup, jak upéct mrkvový koláč s ořechy krok za krokem
Cukr smícháme v misce se žloutky, citrónovou kůrou a šťávou do pěny. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, piškotové drobky nebo strouhanku a ořechy. Ořechy mohou být jak vlašské, tak lískové, záleží na vás. Směs dobře promícháme.
V misce prosejeme naváženou mouku s kypřícím práškem. Prášek do perníku lze nahradit obyčejným práškem do pečiva, ale v tom případě přidejte nějaké koření na ochucení, např. skořici.
Prášek do perníku těsto ochutí a nic přidávat nemusíte. Z bílků vyšleháme tuhý lesklý sníh a opatrně ho spojíme s mrkvovou směsí.
Hotové těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyloženým papírem na pečení.
Pokud papír nemáte, vymažte plech tuhým tukem a vysypte moukou.
Pečení
Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut – zapíchnutá špejle musí zůstat suchá. Po vychladnutí koláč v polovině překrojíme, jeden díl potřeme pikantní marmeládou, druhým dílem přiklopíme a na chvilku zatížíme prázdným plechem. Potom potřeme marmeládou horní plochu, posypeme ořechy a krájíme na kostky. Přejeme dobrou chuť.