Jak upéct kukuřičné placky?

Jak upéct kukuřičné placky?

Vyzkoušejte náš recept na kukuřičné placky. Kukuřičné placky jsou vynikajícím doplňkem naší stravy. Obecně si kukuřice stále ještě místo na našich stolech pouze hledá. Například v restauracích se s kukuřicí setkáte velmi zřídka. Kukuřičné placky se s oblibou používají například při přípravě tortil. Proto můžete začít u sebe a jednoduché kukuřičné placky jsou tím nejlepším, co na začátek zkusit.




Co je potřeba na kukuřičné placky:

  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 300 g mouky z cukrové kukuřice nebo kukuřičné hrubé mouky či 340 g plechovka nakládané kukuřice
  • 100 g tvrdého sýra (čedar)
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 20 g rozpuštěného másla
  • sůl a pepř

Další možné přísady:

  • 160 ml mléka
  • dle uvážení bramborový škrob

Kuchyňské potřeby:

  • deska
  • váleček
  • utěrka
  • pánvička

Postup přípravy kukuřičných placek krok za krokem

Příprava kukuřice a těsta na kukuřičné placky

Kukuřici, ať ji máte ve formě mouky nebo z konzervy, smíchejte s pšeničnou moukou, se solí a sladidlem a zapracujte máslo.

Vypracování těsta

Do těsta pomalu lijte teplou vodu (nebo mléko) a stále míchejte, dokud veškerá mouka nedrží pohromadě a nedá se hníst. Těsto 8 až 10 minut hnětejte na desce, dokud není měkké a krásně poddajné.

Odpočinutí těsta

Těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu odpočívat, raději ale v chladu, ne na slunci nebo na jiném zdroji tepla. To by mohlo konzistenci těsta uškodit a výsledek by pak nebyl takový, jaký by měl být.

Zpracování těsta

Těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na kuličky ve velikosti vajíčka. Desku poprašte moukou a kuličky rozválejte na asi 12 cm velké placky.

Příprava kukuřičných placek

Povrch placek potřete trochou rozpuštěného másla. Uprostřed placku přeložte a povrch půlkruhu opět potřete máslem a znovu přeložte. Složené těsto opatrně rozválejte válečkem na kolečko.




Pečení

Na předehřátou pánev položte jednu nebo dvě placky a pečte na mírném ohni, až se rovnoměrně upečou. Placky by měly být zlatavě křupavé, měly by i nabýt na objemu. Potřete je trochou másla a zabalte je do hrubé utěrky, aby se udržely teplé.

Servírování

Kukuřičné placky podávejte horké. Velmi se hodí k zelenině, jogurtu pokud polévkám. Výborné jsou i studené, zvlášť chutnají dětem. Přejeme dobrou chuť!