Jak upéct kukuřičné placky?

0 Shares
0
0
0

Vyzkoušejte náš recept na kukuřičné placky. Kukuřičné placky jsou vynikajícím doplňkem naší stravy. Obecně si kukuřice stále ještě místo na našich stolech pouze hledá. Například v restauracích se s kukuřicí setkáte velmi zřídka. Kukuřičné placky se s oblibou používají například při přípravě tortil. Proto můžete začít u sebe a jednoduché kukuřičné placky jsou tím nejlepším, co na začátek zkusit.




Co je potřeba na kukuřičné placky:

  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 300 g mouky z cukrové kukuřice nebo kukuřičné hrubé mouky či 340 g plechovka nakládané kukuřice
  • 100 g tvrdého sýra (čedar)
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 20 g rozpuštěného másla
  • sůl a pepř

Další možné přísady:

  • 160 ml mléka
  • dle uvážení bramborový škrob

Kuchyňské potřeby:

  • deska
  • váleček
  • utěrka
  • pánvička

Postup přípravy kukuřičných placek krok za krokem

Příprava kukuřice a těsta na kukuřičné placky

Kukuřici, ať ji máte ve formě mouky nebo z konzervy, smíchejte s pšeničnou moukou, se solí a sladidlem a zapracujte máslo.

Vypracování těsta

Do těsta pomalu lijte teplou vodu (nebo mléko) a stále míchejte, dokud veškerá mouka nedrží pohromadě a nedá se hníst. Těsto 8 až 10 minut hnětejte na desce, dokud není měkké a krásně poddajné.

Odpočinutí těsta

Těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu odpočívat, raději ale v chladu, ne na slunci nebo na jiném zdroji tepla. To by mohlo konzistenci těsta uškodit a výsledek by pak nebyl takový, jaký by měl být.

Zpracování těsta

Těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na kuličky ve velikosti vajíčka. Desku poprašte moukou a kuličky rozválejte na asi 12 cm velké placky.

Příprava kukuřičných placek

Povrch placek potřete trochou rozpuštěného másla. Uprostřed placku přeložte a povrch půlkruhu opět potřete máslem a znovu přeložte. Složené těsto opatrně rozválejte válečkem na kolečko.




Pečení

Na předehřátou pánev položte jednu nebo dvě placky a pečte na mírném ohni, až se rovnoměrně upečou. Placky by měly být zlatavě křupavé, měly by i nabýt na objemu. Potřete je trochou másla a zabalte je do hrubé utěrky, aby se udržely teplé.

Servírování

Kukuřičné placky podávejte horké. Velmi se hodí k zelenině, jogurtu pokud polévkám. Výborné jsou i studené, zvlášť chutnají dětem. Přejeme dobrou chuť!

0 Shares
Obsah pro tebe