Jak ukládat potraviny do chladničky?

Přinášíme rady, tipy a návody, jak ukládat potraviny do chladničky. Abyste ušetřili čas, děláte obvykle větší nákup, pokud jde o potraviny, ovoce a zeleninu. Pokud chcete, aby potraviny zůstaly co nejdéle čerstvé, měli byste je v ledničce také vhodně skladovat. Jak potraviny v chladničce co nejlépe uspořádat? Na tuto otázku vám odpoví následující řádky.

Návod a postup, jak správně ukládat potraviny do chladničky

Které potraviny do chladničky již nepatří

Nejprve zkontrolujte, zda v chladničce nepřekážejí prošlé mléčné výrobky, uzeniny, nedojedené staré polotovary nebo plesnivějící zelenina.




Tyto potraviny nemilosrdně vyhoďte. Pak se podívejte na data spotřeby u všech ostatních výrobků, co zůstaly, a seřaďte je v regálech tak, aby ty s nejdelší trvanlivostí byly vzadu. Ty potraviny, které mají kratší datum spotřeby, dávejte dopředu a snězte je co nejdříve.

Potraviny do chladničky uspořádejte a popište

Vše by mělo být dobře zabalené a popsané. Původní obaly nechávejte, pokud je na nich uvedeno, do kdy se má potravina zkonzumovat. Než uložíte zeleninu, očistěte ji. U salátu odstraňte zvadlé listy, u ředkviček, kedlubny a kořenové zeleniny odtrhněte nať. Zbytečně by zabírala místo, navíc může být zdrojem nežádoucích bakterií, které se rychle množí. Zelenina se obvykle dává spodního boxu, který lze vysunout.

Správná teplota chladničky

Zkontrolujte, jak máte nastavenou teplotu. Ideální je držet ji pod 5 °C. Věci do regálů a zásuvek ukládejte tak, aby kolem nich byl dostatek místa a mohl tak proudit vzduch.

Vajíčka není dobré dávat do dvířek chladničky, stejně tak tam nepatří to, co podléhá rychle zkáze. Důvod je jednoduchý. Při každém otevření dveří přijdou tyto suroviny do kontaktu s teplým vzduchem, a to jim neprospívá.

Jaké potraviny jsou vhodné do dvířek ledničky

Do dvířek chladničky většinou umisťujeme drobnosti, jako například různá dochucovadla, ale i sádlo, máslo, načaté nápoje, svačiny, paštiky, džemy. Tedy to, co jde rychle na odbyt. Aromatické sýry skladujeme nejlépe v keramické nádobce s víkem, aby ostatní potraviny nenačichly.

Horní police chladničky

V horních policích je dobré mít všechny mléčné výrobky, vejce a další choulostivé potraviny. Pokrmy, které jste uvařili, ale nesnědli, uložte do plastových boxů nebo skleněných nádob s víkem. Ty se pak dají ukládat na sebe, nejlépe do prostoru doprostřed chladničky. Hotové jídlo neskladujte v hrncích, zbytečně by zabíralo místo.

Zmrazené potraviny

Pokud víte, že některé potraviny nestihnete zpracovat, tyto potraviny do chladničky nedávejte a rovnou je zamrazte. Ke každému balíčku napište, o co se jedná, a přidejte i datum nákupu.




Okamžitě tak rozeznáte kuřecí maso nakrájené na kostky od vepřového, a budete vědět, co se musí spotřebovat co nejdříve a co ještě nějakou dobu vydrží.

Snažte se chladničku otevírat co nejméně, aby tam nešel teplý vzduch. Vše, co v ní skladujete, uchovávejte v čistotě, uzavřené a zabalené. Průběžně také kontrolujte, zda se něco nekazí.

Tipy

Nikdy nedávejte chlazené maso do blízkosti ovoce, zeleniny, zákusků a dalších potravin, které se jedí syrové. Mohly by se totiž kontaminovat bakteriemi, které může chlazené maso obsahovat, a způsobit vám zdravotní problémy.

Pokud se například na zavařenině objeví plíseň, vyhoďte ji. A to bez ohledu na datum spotřeby.

Příliš aromatické potraviny do chladničky ukládejte jedině zabalené ve fólii nebo nádobkách, abyste je izolovali od ostatních.

Čas od času zkontrolujte, zda se v ledničce nevyskytuje plíseň, a to i v těch nejvzdálenějších místech, ale zejména v boxu na zeleninu.

Chladničku udržujte v čistotě a kontrolujte, jak je nastavená její teplota.