Jak udělat placky z dýně?

0 Shares
0
0
0

Přinášíme vám recept na placky z dýně. Využijte nabídku podzimních trhů a zkuste si doma uvařit nějaký pokrm z dýně. Dýně se nemůže pyšnit záplavou vitamínů, obsahují malé množství vitaminu C a některé vitamíny skupiny B, ale ty s oranžově zbarvenou dužinou mají velké množství beta-karotenu (provitamin A). Vysoký obsah vlákniny obsažený v plodech působí dobře na zažívání a střevní peristaltiku. Dýně obsahuje až 90% vody, má silné močopudné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce a ledvin. V kuchyni se dýně dobře uplatní jako náhrada brambor v některých jídlech.

Co potřebujeme na placky z dýně:

  • jakákoliv dýně
  • hladká mouka
  • sůl
  • vejce
  • škvarky
  • tuk na pánev

Postup, jak připravit placky z dýně krok za krokem

Ve vodě uvaříme rozpůlenou a vydlabanou dýni. Dýni odrůdy Hokkaido vaříme i se slupkou, ta vařením změkne a její sytě oranžová barva propůjčí pokrmu lákavou barvu. Ostatní druhy dýní oloupeme.

Namísto vaření ve vodě můžeme dýni upéct v troubě (zabalenou v alobalu). Pečení je výhodnější, takto připravená dýně má lepší chuť.

Měkkou dýni nastrouháme na struhadle s většími oky. Osolíme ji. Přidáme škvarky, vejce a hladkou mouku. Nejprve vařečkou a potom rukama vypracujeme těsto.

Na 400 g nastrouhané dýně stačí přidat 1 vejce, 100 g škvarků a mouky tolik, aby vzniklo těsto jako na placky z vařených brambor.

Namočenýma rukama tvoříme z těsta placky. Těsto rychle vlhne, musíme pracovat rychle.

Smažení

Placky smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Nejlépe chutnají připravené na sádle. Zastánci zdravé výživy použijí olej a přebytečný tuk odsají po usmažení ubrouskem. Placky podáváme k čaji nebo mléku. Jsou chutí téměř nerozeznatelné od bramborových placek. Přesvědčte se sami.

0 Shares
Obsah pro tebe