Přinášíme vám recept na placky z dýně. Využijte nabídku podzimních trhů a zkuste si doma uvařit nějaký pokrm z dýně. Dýně se nemůže pyšnit záplavou vitamínů, obsahují malé množství vitaminu C a některé vitamíny skupiny B, ale ty s oranžově zbarvenou dužinou mají velké množství beta-karotenu (provitamin A). Vysoký obsah vlákniny obsažený v plodech působí dobře na zažívání a střevní peristaltiku. Dýně obsahuje až 90% vody, má silné močopudné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce a ledvin. V kuchyni se dýně dobře uplatní jako náhrada brambor v některých jídlech.
Co potřebujeme na placky z dýně:
- jakákoliv dýně
- hladká mouka
- sůl
- vejce
- škvarky
- tuk na pánev
Postup, jak připravit placky z dýně krok za krokem
Ve vodě uvaříme rozpůlenou a vydlabanou dýni. Dýni odrůdy Hokkaido vaříme i se slupkou, ta vařením změkne a její sytě oranžová barva propůjčí pokrmu lákavou barvu. Ostatní druhy dýní oloupeme.
Namísto vaření ve vodě můžeme dýni upéct v troubě (zabalenou v alobalu). Pečení je výhodnější, takto připravená dýně má lepší chuť.
Měkkou dýni nastrouháme na struhadle s většími oky. Osolíme ji. Přidáme škvarky, vejce a hladkou mouku. Nejprve vařečkou a potom rukama vypracujeme těsto.
Na 400 g nastrouhané dýně stačí přidat 1 vejce, 100 g škvarků a mouky tolik, aby vzniklo těsto jako na placky z vařených brambor.
Namočenýma rukama tvoříme z těsta placky. Těsto rychle vlhne, musíme pracovat rychle.
Smažení
Placky smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Nejlépe chutnají připravené na sádle. Zastánci zdravé výživy použijí olej a přebytečný tuk odsají po usmažení ubrouskem. Placky podáváme k čaji nebo mléku. Jsou chutí téměř nerozeznatelné od bramborových placek. Přesvědčte se sami.