Jak udělat ořechovou nádivku?

Nabízíme vám několik osvědčených receptů na ořechovou nádivku. Ořechovou nádivku můžete používat za studena k dohotovení již upečených korpusů. Případně můžete ořechovou náplň použít do moučníků, které teprve budete péct. Protože je mnoho způsobů, jak udělat ořechovou nádivku, vybrali jsme ty skutečně nejlepší. Pojďte si tedy s námi vyzkoušet připravit tyto recepty a sami uvidíte, že se podaří.

Co budete potřebovat na ořechovou nádivku:

  • suroviny a přísady podle receptů
  • kuchyňské vybavení

Ořechy a oříšky

Když se v české kuchařské teorii (tedy i v receptech) řekne “ořechový”, je tím míněn produkt z vlašských ořechů. Pokud je uvedeno “oříškový”, jsou tím míněny lískové oříšky. Pokud jsou základem oříšky burské (podzemnice olejná), je výrobek arašídový. Při použití ořechů a oříšků cizozemských se v receptu vždy uvádí druh ořechů (pekanový ořech, kokosový ořech, piniové či kešu oříšky).

Které ořechy jsou lepší na náplň?

Vlašské ořechy a lískové oříšky sice mají rozdílnou chuť, ale můžete je bez problémů zaměnit a nebo smíchat.




Ořechová náplň z lískových místo vlašských ořechů bude sice chutnat jemněji – po lískových oříšcích, ale technologie zpracování zůstává stejná.

Ořechová náplň do lineckých košíčků I.

Ze dvou lžic vody a 100 gramů cukru a jednoho vanilkového cukru převařte sirup. Do vřelého sirupu nasypte 100 gramů mletých ořechů, dvě lžíce čerstvé strouhanky nebo piškotových drobků, na špičku nože mleté skořice. Dobře promíchejte.

Ořechová náplň do lineckých košíčků II.

Tři lžíce cukru pokropte vodou, rozehřejte ho a převařte. Přidejte 100 gramů mletých ořechů, 100 gramů sladkých drobečků (piškoty, sušenky), lžíci rumu a vrchovatou čajovou lžičku másla. Zpracujte do kompaktní hmoty. Kdyby se rozsypala, přidejte maličko sladké smetany nebo mléka.

Náplň do ořechového závinu nebo koláčů I.

Nastrouhejte nebo namelte 100 gramů vlašských ořechů. Přidejte 20 gramů piškotových drobků, 80 gramů cukru a buď trochu smetany (nebo mléka), a nebo 20 gramů medu.

Dochuťte lžící citronové šťávy a lžičkou vanilkového cukru. Vmíchejte jeden žloutek. Ze zbylého bílku ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte k ořechové hmoty.

Náplň do ořechového závinu nebo koláčů II.

V 150 mililitrech mléka svařte 200 gramů cukru. Do vroucího mléka přisypte 200 gramů mletých vlašských ořechů a 50 gramů rozinek. Zamíchejte, odstavte z plotny a ještě chvíli míchejte. Na kynuté těsto ořechovou nádivku natírejte vlažnou, nikdy ne přímo horkou.