Jak udělat domácí kaši pro kojence?

Domácí kaše pro kojence je určitě lepší než kupovaná. Víte, jaké suroviny do kaše použijete a “éčkům”, cukru a konzervačním látkám dáte sbohem. Výhodou domácí kaše je i to, že ji můžete navařit do zásoby na několik dní. A pak ji stačí vždy jen ohřát. Oproti instantním kaším mají ty doma vyrobené i další bod navíc. Někdy dítě jí pomalu a kaše vychladne. Z vlastní zkušenosti víme, že instantní kaše má tendenci řídnout, a navíc se nedoporučuje její přihřívání. Domácí kaše pro kojence tuto nevýhodu nemá. Přečtěte si recept, jak udělat domácí kaši pro kojence.

Co je na rýžovou domácí kaši pro kojence třeba:

  • 100 g rýže
  • 1 litr kojenecké vody
  • 60 ml kojeneckého mléka
  • 1 banán

Postup přípravy

Kojeneckou vodu přivedeme k varu, pak vsypeme rýži, zamícháme a necháme vařit. Mezitím si oloupeme banán a nakrájíme ho na větší kolečka. Připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Asi za 15 minut je rýže uvařená, odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout.

K vychladlé rýži přilijeme mléko a nasypeme nakrájený banán. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme kaši dohladka. Přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v chladničce až 3 dny.

Ovesná kaše:

  • 100 g ovesných vloček
  • 400 ml kojenecké vody (případně i více)
  • 1 ovocnou přesnídávku
  • 50 ml kojeneckého mléka

Postup přípravy, jak udělat domácí kaši krok za krokem




Nejprve si odvážíme ovesné vločky, pak je umeleme na jemno, není pak třeba zdlouhavě máčet a po uvaření mixovat. Vločky přesypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou (je opravdu potřeba použít studenou vodu, pokud byste vločky zalili teplou nebo dokonce vařící vodou, špatně by se vařily).

Hrnec přesuneme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu. Vločky je třeba hodně míchat, mají tendenci se připalovat. Pokud se nám zdá, že kaše nebezpečně houstne, můžeme přidat ještě trochu vody. Vločky se za 10 minut na středním plameni rozvaří.  

Hrnec pak stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout, mezitím si připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Když je kaše trochu studenější, přilijeme k ní mléko a vmícháme ovocnou přesnídávku. Kaši pak přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v chladničce přibližně stejně jako rýžovou kaši, tedy 3 dny.

Pohanková kaše pro kojence:

  • 80 g pohankových vloček
  • 300 ml kojenecké vody
  • 10 piškotů
  • 60 ml kojeneckého mléka

Postup přípravy

Pohankové vločky nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou, za občasného míchání je přivedeme k varu. Mezitím si připravíme kojenecké mléko podle návodu na obalu. Piškoty vložíme do igelitového sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme.

Vločky by měly být za 5 minut uvařené, do trochu vychladlé kaše opět vlijeme připravené mléko a pak přidáme rozdrcené piškoty. V uzavřené nádobě skladujeme v chladničce.