Jak udělat česnekovou polévku?

Dostali jste chuť na lahodnou česnekovou polévku? Česneková polévka je jedním z nejtypičtějších receptů, který se používá v mnoha kulturách odnepaměti. Nejde jen o lahodnou polévku, která vám zvedne náladu, ale jde také o úžasný pokrm, který nakopne vaši imunitu a ochrání vaše tělo před různými nemocemi. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, se kterým rozhodně nemáte co ztratit, jen získat.




Orientační informace:

  • Doba přípravy: 10-15 minut
  • Čas vaření / pečení: cca 1 hodina a 40 minut
  • Celkový čas: cca 1 hodina a 50 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience potřebné na česnekovou polévku:

  • 25 neoloupaných stroužků česneku
  • 15 oloupaných stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje (můžete použít i obyčejný)
  • 2 lžíce másla
  • 2 ¼ pokrájené cibule (cca 1 střední cibule)
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku husté šlehačky
  • sůl
  • pepř
  • 4 měsíčky citronu
  • sýr (obyčejný nebo parmezán)
  • oregano a bazalka (nepovinné)




Postup přípravy česnekové polévky

  1. V první řadě si rozehřejte troubu na 180 ° C. Mezitím odkrojte palice česneku a vykrojte z nich 25 stroužků. Ujistěte se, že každý stroužek má odkrojenou špičku na konci (díky tomu se vám bude snadněji vytlačovat).
  2. Položte si 25 stroužků česneku na malý pekáč (nejlépe skleněný), nalijte na něj 2 polévkové lžíce olivového oleje a nakonec celý česnek posypte trochou soli a pepře. Připraven pekáč zakryjte fólií na pečení, vložte do trouby a nechte ho péct cca 45 minut, dokud vaše stroužky česneku nechytí světle zelený nádech a nezměknou. Pak vyndejte pekáč z trouby a nechte ho vychladnout.
  3. Stiskněte váš upečený česnek mezi konečky prstů tak, abyste z něj vytlačili samotný česnek a odstranili slupku. Pak ho chvíli odložte stranou.
  4. Ve velké hluboké pánvi si rozpusťte máslo při střední teplotě. Potom přidejte cibuli a tymián a nechte cibuli osmahnout přibližně 5 minut, dokud vám nezměkne a nebude mít sklovitou barvu. Následně přidejte 15 stroužků syrového oloupaného česneku a také upečeného česneku a nechte je za stálého míchání povařit přibližně 3 minuty.
  5. Přidejte do pánve zeleninový vývar a pokračujte ve vaření při střední teplotě, dokud se vám vaše polévka nezačne vařit. Potom snižte teplotu a nechte ji podusit pod pokličkou cca 20 minut (česnek musí být velmi měkký). Potom pánev s polévkou sundejte ze sporáku a nechte ji vychladnout.
  6. S pomocí ponorného mixéru (nebo s obyčejným mixérem v postupných dávkách) rozmixujte polévku, dokud ji nebudete mít naprosto jemnou a hladkou.
  7. Následně vraťte polévku zpět na pánev a za stálého míchání přidávejte šlehačku. Česnekovou polévku můžete dochutit kořením a solí, popř. můžete použít oregano a bazalku (podle vašich preferencí).

Tip na servírování česnekové polévky

Na závěr si můžete naporcovat polévku na jednotlivé talíře a posypat ji na každém talíři trochou sýra a pokapat šťávou z měsíčku citrónu (1 měsíček na 1 talíř). Přejeme vám dobrou chuť!