Chcete vědět, jak sušit rajčata? Rajčata se tradičně sušila na slunci, avšak ne každý má čas nebo podmínky na to, aby je vystavil vnějšímu počasí. Nemluvě o tom, že ne vždy budete mít příznivé počasí. Řešením je jednoduché a rychlé sušení rajčat v troubě. Postup, jak si můžete sušit rajčata u vás doma, se dozvíte v následujících řádcích.
Jak sušit rajčata v troubě
- V první řadě si nastavte troubu na nejnižší možnou teplotu (maximum je 90 stupňů). Při vyšších teplotách by se vám totiž mohla rajčata spíše vařit než sušit.
- Rozkrojte vaše rajčata na poloviny a vyberte z nich jadérka. Každou půlku jemně stlačte nad mísou tak, abyste z ní vytlačili přebytečnou šťávu a semínka.
- Na vnější straně udělejte na každé rajčeti malý zářez, urychlí vám to proces sušení.
- Připravte si fólii na pečení, kterou položíte na mřížku a začněte pokládat vaše rajčata. Pokládejte je tak, aby mezi nimi byla dostatečná mezera a nedotýkalo se jedno druhého.
- Následně posypte rajčata špetkou soli. Mřížku spolu s rajčaty vložte do trouby a nechte je schnout pod stálou teplotou, dokud slupka nebude kožovitá (avšak nesmí být příliš drsná ani vyschlá). Rajčata kontrolujte zhruba každou hodinu. Sušení rajčat může trvat zhruba 6 až 12 hodin (v závislosti na velikosti rajčat a typu trouby).
- Po vysušení by měla být rajčata poměrně pružná a měla by se dát bez problémů žvýkat. Rajčata vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Sušená rajčata se výborně hodí do salátů, těstovin nebo na pizzu.
Tip na závěr pro uskladnění sušených rajčat
Sušená rajčata uskladňujte ve sklenicích na suchém a tmavém místě (aby neztratila na chuti).
V případě, že byste viděli na sklenicích vlhkost, kterou vylučují rajčata, můžete je vložit zpět do trouby na hodinu nebo dvě, abyste je dosušili.
Doufáme, že se vám článek líbil a přejeme vám dobrou chuť!