Jak snížit výdaje za potraviny?

0 Shares
0
0
0

Potraviny jsou významnou položkou v rodinném rozpočtu. Tvrdí se, že na jídle by se šetřit nemělo, ale na druhou stranu jsou potraviny nejnákladnější položkou. Proto snížit výdaje za potraviny je nejlehčí cesta k úsporám. Topit a svítit se musí a vracet se ke svíčkám nebo svícnům se nikomu nechce. Snížit výdaje za jídlo je možné i bez snížení nároků na kvalitní a zdravé stravování. Jde o to jen plánovat, přemýšlet a nebát se zkoušet něco nového. Zpočátku se můžete setkat s nesouhlasem strávníků, ale časem si jistě každý najde něco svého a novinky, které zavedete, si jistě zamilují. Několik rad, jak snížit výdaje za potraviny, předkládám v následujícím článku.




Co potřebujete, pokud chcete snížit výdaje za potraviny:

  • chuť plánovat

Důležité je plánování nákupů

Snažte se naplánovat jídelníček na týden dopředu a přizpůsobte tomu nakupování. Do obchodu se vydejte s nákupním seznamem, najedení a pokud možno bez dětí. Lépe odoláte pokušení nakupovat zbytečnosti.

Prohlédněte letáky, někdy jsou slevy zajímavé. Například mléko, cukr, rýži nebo těstoviny je výhodné nakoupit do zásoby ve větším množství, tyto potraviny mají dlouhou dobu minimální trvanlivosti. V obchodě porovnávejte ceny stejných surovin od jiných výrobců.

Zákon nařizuje obchodům, které mají podlahovou plochu větší než 200 čtverečních metrů, uvádět na cenovkách u zboží přepočet na kilogram nebo litr .

Může se stát, že zboží v akci je dražší, než stejné od jiného výrobce

Mléčné výrobky privátních značek obchodních řetězců (jogurty) se liší od jiných jen méně atraktivním, levnějším obalem. Neplatí to u všech, podívejte se při nákupu na výrobce. To platí i o mouce, těstovinách, rýži, oleji. Zaplatíte méně, protože neplatíte drahé náklady na barevný a atraktivní obal.

Maso se vám více vyplatí u řezníka

Maso nekupujte v supermarketech, ale u řezníka. Pořídíte ho levněji a mnohdy v lepší kvalitě. Pokud již maso v řetězci kupujete, vybírejte neporcované, ale vcelku. Je levnější a doma si maso upravíte podle svého.

Kuře kupujte raději chlazené než mražené a porcujte ho také sami. Uvidíte, že kuřecí řízky, stehna, atd., vás vyjdou také levněji, když rozporcujete celé kuře. Pokud natrefíte na akci, kdy je maso zlevněné, nakupte ho a naporcujte do mrazáku. Vždy levněji uvaříte z masa, než z polotovarů. Maso porcujte do balíčků podle počtu strávníků a porcí. Maso nemusí být denně a každému stačí na oběd plátek masa.

Samozřejmě, že když napeče kopu řízků, tak se snědí, ale chceme přece šetřit, ne? Vařte různá jídla s malým množstvím masa doplněné zeleninou, ať už je to například maso s mrkví nebo různé variace na způsob čínské kuchyně.

Vařte domácí polévky (žádné drahé sáčkové, které jsou i tak plné konzervantů a “éček”). Je ohromné množství druhů a dobrá domácí polévka mnohokrát nahradí hlavní jídlo.

Zdravější strava není vždy ta nejdražší

Do jídelníčku zařazujeme pokrmy z luštěnin, jáhly, pohanku nebo kuskus. Jsou opomíjené, ale přitom jsou levné, chutné a zdravé. Dětem do školy a také sobě do zaměstnání připravujte svačiny.

Opět to bude chutnější a levnější než kupovaná bageta. Možná se to zpočátku nesetká s pochopením a vy si budete muset vyhradit čas na přípravu, ale vše je o zvyku. Pijte kohoutkovou vodu. Je mnohokrát kvalitnější než kupovaná voda v PET obalech a cenově nesrovnatelná.

Ovoce a zeleninu se snažíme kupovat sezónní

Má nejlepší chuťové vlastnosti a kvalitu. Dnes už  je možné na internetu na serverech zabývajících se inzercí najít nabídky od malopěstitelů za opravdu výhodné ceny.

Pokud se domluvíte s přáteli a příbuznými, jsou ochotni zavézt větší množství ovoce a zeleniny až k vám domů.




Další možností je si nasbírat divoce rostoucí ovoce vlastními silami. Existují mapy, kde jsou zaznamenány opuštěné zahrady, kde je možnost si ovoce zdarma natrhat.

Sezónní ovoce zavařujte, sušte nebo zamrazte. Budete mít zásobu, kterou využijete při pečení moučníků, výrobě domácí zmrzliny nebo pudinkových pohárů. Pudinkové poháry s ovocem nebo domácí koláče, bábovky, buchty jsou lepší, než kupované oplatky a ušetříte také pěkných pár korun.

Ze sušeného ovoce, šípků, bylinek si namíchejte vlastní ovocné čaje. Výborným nápadem, který si zamiluje snad každý člen vaší rodiny, je pečený čaj. Nebudete muset kupovat chemií navoněné čaje v obchodech.

Brambory, brambůrky

Vděčnou surovinou jsou v kuchyni brambory. Na podzim je lze koupit od pěstitelů na trzích. Jsou trvanlivější než brambory z obchodů, protože jsou lépe skladovány.

Z brambor se dá levně a dobře uvařit. Bramborami zahustěte masovou sekanou, vařte je v polévce, vařte bramborovou kaši a bramborový salát jako přílohu nebo placky. Při jejich škrábání použijte škrabku, aby slupky byly co nejmenší.

I staré pečivo je možné zúročit

Pečivo a chléb nakupujeme uvážlivě. Z nespotřebovaného staršího pečiva namelte strouhanku, sušte ho jako zahušťovadlo do polévek, knedlíků. Chléb sušíme a nastrouháme na zahuštění guláše nebo ze staršího chleba připravíme topinky s česnekem, či ho obalíme ve vajíčku a upečeme.

Nekupujte moučkový cukr

Rozmixujte si krystalový cukr, je to o polovinu levnější. Skořicový nebo vanilkový cukr si také namíchejte doma sami. Jak? Jeden vanilkový lusk bohatě stačí na ochucení 1 kg cukru. Příkrmy a svačiny pro malé děti si vyrábějte doma ze sezónního ovoce a zeleniny. Zabere to malou chvilku a uvidíte, jak budou prckové spokojeni. Z póru v kuchyni zpracujte i zelenou část. Ta obsahuje mnoho vitamínů a je stejně dobrá, jako bílá část.

Tipů je ještě víc, ale …

Nelze popsat všechno. To by asi nemělo konce kraje. Budeme rádi, když v diskusi napíšete některé vaše “vychytávky”, jak snížit výdaje za potraviny.

0 Shares
Obsah pro tebe