Jak si usmažit domácí mini koblížky?

Máte rádi sladkosti s překvapením uvnitř? Tyto kynuté kuličky mají uvnitř nutellu a už když do nich kousnete, pocítíte “nebe v hubě”. Jemné nadýchané kuličky, trošku posypané práškovým cukrem a v jednu chvíli se promíchají s čokoládovým krémem… my jsme si je neuvěřitelně zamilovali. Ale pozor – jsou strašně návykové a když si dáte jednu, nezůstanete jen u ní. Někdy se nedá přestat, tak jsou lahodné.
Můžete si je udělat jen tak na mlsání, nebo pro návštěvu, té určitě zachutnají. Případně pokud se chystáte na piknik, napečte si tyto kuličky plněné nutellou a v přírodě vám budou chutnat dvojnásob. Tak co, jdeme na to? Zde je recept.



Recept na kynuté kuličky plněné nutellou

Z následujícího množství surovin vám vyjde přes 30 kuliček, příprava zabere asi půl hodinky. Potom necháte kynout těsto tři čtvrtě hodiny a nakonec smažení zabere asi půl hodinku, takže nic dramatického na čas. A ani náročnost není velká, takže to zvládne každý.

SUROVINY

  • 250 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • droždí, klidně sušené (1 sáček)
  • 60 ml horké vody
  • 700 g hladké mouky
  • 100 rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • nutella
  • moučkový cukr

POSTUP

Do misky dejte vlažné mléko, horkou vodu, cukr a droždí. Nechte asi 10 minut odstát.
Potom přidejte vejce, rozpuštěné máslo, postupně přisypávejte mouku a vypracujte na hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 45 minut.



Po vykynutí těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 cm. Sklenicí vykrajujeme kolečka, udělejte kuličku a smažte v horkém oleji do zlatova. Někdy se samy otáčejí, pokud ne, přetočte je a smažte asi 2 minutky z každé strany. Ukládejte je přímo na ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk.

Nakonec si naplňte cukrářský sáček nutellou, udělejte do kuličky dírku kuchyňským nožem a prstem můžete prostor trošku zvětšit, aby se tam vešlo více nutelly. A plňte.
Namísto nutelly můžete dát i oblíbený džem, například jahodový, meruňkový ap.
Hotové kuličky posypte práškovým cukrem a ideálně podávejte ještě teplé.