Během horkých letních dnů není nic lepšího, než osvěžující dezert ve sklenici, co říkáte? Vychutnat si ho můžete s přáteli na terase či v altánku. Případně si ho zabalte s sebou na piknik.
Nebo očekáváte návštěvu? Žádný problém, vyzkoušejte naše čtyři recepty na lahodné potěšení v poháru. Opravdu skvělé a zdravé pamlsky bez přidaného cukru, takže ani nepřiberete. Konečně, začala nám i plavková sezóna, takže s těmito recepty se nemusíte obávat. Kila nahoru nepůjdou.



4 recepty na zdravé pamlsky

Ovocné poháry můžete připravit rychle. Nepotřebujete k tomu zbytečně mnoho surovin a vždy můžete některou ingredienci nahradit jinou. Vyhrát si můžete také s aranžováním, přičemž je dovoleno experimentovat. Nezapomínejte na to, že často jíme právě očima.
My jsme v receptech kombinovali čerstvé ovoce s mraženým a výsledek stál za to.

1. Ovocné překvapení

Tento recept jsme nazvali “Ovocné překvapení”. Proč? Uvnitř se skrývají tři druhy ovoce.

Suroviny na 2 porce

  • 1 zralý banán
  • 2 hrsti mražených malin
  • ¼ papáji
  • šťáva z limetky
  • na polevu hořká čokoláda a kokosový olej
  • na ozdobení ovoce podle chuti a toho, co máte v lednici

POSTUP

Tento recept je hotový doslova za pár minut. Rozmixujte banán, mražené maliny, papáju a limetku na hustou kaši. Díky mraženým malinám bude mít dezert perfektní konzistenci. Limetky se nemusíte bát, dodá tomu úžasnou chuť.



Připravenou směs vrstvěte do skleněných pohárů a střídejte s ovocem. Můžete kombinovat opět čerstvé / mražené ovoce – skvěle se sem hodí mražené borůvky, opět kousky papáji a maliny.

Připravte si čokoládovou polevu ve vodní lázni. Můžete použít malou sklenici od zavařeniny, kterou dáte do hrnku s horkou vodou. V ní si rozpustíte čokoládu spolu s kokosovým olejem. To, co vám případně zbude, si můžete odložit po vychladnutí do chladničky. Takto budete mít vždy po ruce čokoládu na polití jakéhokoliv dezertu či palačinek.

Takto připravený dezert nemusíte dochucovat cukrem. Papája je výrazné ovoce a spolu s limetkou se perfektně doplňují. Samozřejmě, pokud milujete přeslazené dezerty, můžete si podle sebe přidat například vanilkový cukr.

2. Malinový sorbet

Můžeme ho nazvat minutkový sorbet. Máte ho připravený neskutečně rychle a pravděpodobně stejně rychle zmizí z poháru. Je to pamlsek pro všechny, kteří milují mražené dezerty. Můžete opět využít zbylé ovoce z předchozího dezertu, které vám zůstalo v chladničce.

Suroviny na 2 porce

  • 4 hrsti mražených malin
  • veganská zakysaná smetana s kokosovou příchutí (koupíte ji například v Lidlu)
  • šťáva z velkého citronu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • hořká čokoláda a kokosový olej na polevu
  • drobné ovoce – například borůvky, rybíz, kousek papáji, strouhaný kokos na ozdobení

POSTUP

Připravte si dvě misky, přičemž do jedné vložte polovinu malin, kokosový olej (může být i ztuhlý, pokud jej máte v létě lednici) a šťávu z citronu. Do druhé misky dejte polovičku balení zakysané smetany a zbytek malin.

Rozmixujte obě hmoty a vrstvěte do sklenic s tím, že mezi vrstvy poklademe ovoce a rozpuštěnou čokoládu ve vodní lázni. Nakonec dozdobte kokosem a drobným ovocem.

3. Chia pudink s borůvkovým sorbetem

Příprava tohoto dezertu vám zabere o něco více času, ale nakonec neprohloupíte. Kombinace chia semínek s ovocem vám vyrazí dech. Tento pudink je ideální nejen jako dezert na nedělní odpoledne, ale můžete si ho připravit i na snídani.

Suroviny na 2 větší porce

  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 dcl mandlové mléko
  • 1 veganská zakysaná smetana s příchutí kokosu
  • 2 hrsti mražených borůvek
  • citronová šťáva / případně šťáva z limetky
  • 1 banán
  • na ozdobení kiwi, borůvky, strouhaný kokos

POSTUP

Alespoň dvě hodiny dopředu si rozdělte chia semínka do dvou misek (cca 2 dcl mléka na 2 lžíce semínek) a zalijte je mandlovým mlékem. Můžete použít i klasické, případně zaměnit mléko čistou vodou. Občas směs promíchejte. Čím déle semínka necháte působit, tím bude pudink hustší. Pokud byste si ho chtěli připravit na snídani, můžete si takto připravená semínka odložit do chladničky už večer.

Když už máte chia semínka nabobtnalá a z hmoty se vám udělal pudink, pokrájejte do této hmoty ještě banán a promíchejte.
Do mixéru vložte smetanu s mraženými borůvkami a šťávou z citronu. Rozmixujte a vylijte na vrch pudinku. Dozdobte ovocem a kokosem.

4. Netradiční jahodová dřeň

Kdo by neznal jahodovou dřeň. Stará dobrá klasika, kterou jsme vylepšili. Rychlá příprava a skvělá chuť zaručí, že se k této pochoutce budete vracet. Ideální pro malé mlsouny.

Suroviny

  • miska jahod
  • ¼ papáji
  • 2 lžíce veganské zakysané smetany s kokosovou příchutí
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být)

POSTUP

Nenáročný dezert máte hotový lusknutím prstu. Všechny suroviny spolu rozmixujte a vložte do nádoby, kterou dáte zamrazit. Pokud během mrazení směs vícekrát promícháte, vyvarujete se krystalkům ledu. Tato jahodová dřeň je ze všech receptů nejrychlejší na přípravu. Chvíli si budete muset počkat jen na to, než zamrzne.

Dobrou chuť a zdravé mlsání.