Jak si připravit snídani, pokud chcete zhubnout?

Snídaně by měla být základním jídlem dne. Pokud se dobře nasnídáte, nebudete mít přes den “vlčí hlad” a tendenci k přejídání. A jak zdravě a dietně připravit snídani? To vám poradíme v následujícím článku, kde najdete tipy, jak si připravit slané nebo sladké snídaně, pokud chcete zhubnout.




Postup krok za krokem, jak si připravit snídani, pokud chcete zhubnout

Slané snídaně nemusí znamenat jen rohlík nebo chléb s máslem a pod. I snídaně mohou být připraveny z rozmanitých ingrediencí, které je dobré střídat, jednak kvůli různým výživným látkám obsaženým v různých druzích potravin, ale také z toho důvodu, aby se vám snídaně tzv. nepřejedly. Snadno byste pak mohli sklouznout ke konzumaci nezdravých, či kalorických potravin.

Jak si připravit snídani na slano

Ideální potravinou pro přípravu lehkých snídaní jsou vejce, které obsahují bílkoviny, vitamíny, minerály a zdraví prospěšné tuky. Nejdietnějším úpravou je vejce uvařené naměkko nebo natvrdo doplněné celozrnným pečivem. Vyzkoušet můžete i omeletu připravenou na velmi malém množství rostlinného oleje.

Vhodné jsou také nepříliš tučné druhy sýrů. Zvolit můžete například cottage cheese a opět ho doplňte celozrnným pečivem.

Celozrnné pečivo můžete podávat potřené tvarohovým sýrem s plátky kvalitní šunky a sýra. Přidat můžete i čerstvé bylinky nebo klíčky. Slané snídaně vždy doplňte čerstvou zeleninou.

Jak si připravit snídani na sladko

Zapomeňte na toast z bílého pšeničného chleba namazaný máslem a džemem. Takové snídaně vám nic dobrého do organismu nepřinesou.

Zkuste raději řecký jogurt nebo tvaroh smíchaný se 2 lžícemi lněného oleje nebo čerstvě namletými lněnými semínky, přidejte čerstvé ovoce, 2 lžíce datlového nebo jiného sirupu, ořechy, šalvěj nebo jiná semínka a kustovnici čínskou.




Snídaňová kaše

V neposlední řadě si můžete připravit obilnou kaši. Použijte libovolné obilné vločky, ovesné či klidně bezlepkové (např. rýžové, jáhlové, kukuřičné, apod.). Vločky nasypte do misky a nalijte do ní horkou vodu nebo mléko (kravské nebo rostlinné) asi 1 centimetr nad úroveň vloček.

Vločky nechte asi 7 minut odstát, pak kaši můžete dochutit medem, rostlinným sirupem, ovocem, rozinkami, ořechy, skořicí a pod.

Tipy

  • Vejce si na snídani dopřejte ideálně 1-2 krát za týden.
  • Před snídaní vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou, to pomůže zrychlit metabolismus.
  • Pokud si jednou za čas dopřejete smaženou koblihu nebo jinou kalorickou sladkost, samozřejmě se nic nestane. Během celého dne se trochu více hýbejte a hlavně si nic nevyčítejte, nic se nemá přehánět.

Upozornění

Lněný olej je třeba skladovat v ledničce, proto pozor na to, kde ho kupujete. Měl by být skladován po celou dobu v chladu.