Jak si připravit koření na sušenky?

Přinášíme vám recept, jak si připravit koření na sušenky. Pokud patříte k milovníkům kořeněných sušenek, tak vám přijde vhod následující návod na směs koření potřebného na jejich domácí výrobu. Koření můžete bez obav přidat i do perníkových těst, nejen do sušenek. A pokud máte rádi pečený čaj a připravujete si ho doma sami, zkuste koření přidat i do něj. Dodá čaji velmi příjemný kořeněný podtón.

Co potřebujete, pokud si chcete připravit koření na sušenky:

  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 2 kávové lžičky muškátového ořechu
  • 2 kávové lžičky hřebíčku
  • 2 kávové lžičky koriandru
  • 2 kávové lžičky kardamonu
  • 2 kávové lžičky badyánu
  • 2 kávové lžičky citronové kůry
  • 2 kávové lžičky pomerančové kůry
  • 1 kávová lžička fenyklu
  • 1 kávová lžička nového koření

Postup, jak udělat koření na sušenky krok za krokem

Směs se skládá z několika druhů koření. Koření musí být čerstvé a lepší je koupit ho celé a namlít doma.

Koření namleté těsně před mícháním je aromatičtější. Pokud nevlastníte mlýnek na koření, stačí ho umixovat. Muškátový ořech strouháme na velmi jemném struhadle.

Pomerančovou a citronovou kůru z čerstvých plodů nejprve usušíme a potom v mixéru rozdrtíme. Rozdrcenou prosejeme přes jemné síto, abychom odstranili větší kousky.

Kůra musí být z chemicky neošetřených plodů. Sušená kůra citrusů se dnes už sežene v obchodě, ale doma vysušená má mnohem lepší vůni.

Množství koření měříme na kávové lžičky. Lžička musí být vždy stejně naplněna, aby byl zachován vyvážený poměr surovin. Nejlepší je lžičku mírně navršit.

Odměřené ingredience důkladně promícháme a pomocí nálevky plníme do sklenic. Sklenice musí mít dobře těsnící uzávěr, aby hotové koření nenavlhlo.

Skladování

Koření se doporučuje uchovávat v temnu a suchu. Nevhodné je skladovat koření blízko tepelného zdroje.