Jak si doma upéct voňavý trdelník?

Na každém trhu, jarmarku, hodech, slavnostech a kdekoliv ve městě. Voňavý koláček, jehož poznávacím znamením je zvláštní tvar trubky a nepřekonatelná vůně po skořici. Řeč je o trdelníku. Milují ho děti, dospělí a všichni, kteří umí ocenit krásu a chuť v jednoduchosti.

Upečte si ho doma!

Opravdu to není nic složitého. Samozřejmě, že bude chutnat jinak, než ten z profesionálního stánku, avšak vás může těšit to, že bude mnohem, mnohem lepší! Bude lahodnější a pečený s láskou. Tím získá zcela jinou “energii”. Nebojte se, že strávíte polovinu dne v kuchyni. Budete překvapeni, jak rychle to zvládnete. Raději svůj drahocenný čas věnujte své rodině při pochutnávaní si na této dobrotě.

Ingredience

Pro přípravu pěti kusů domácího trdelníku budete potřebovat pouze suroviny, které většina domácností má i tak vždy doma. Řeč je o mouce, másle, mléce, vejcích, o cukru a o droždí. Dáte nám za pravdu, že jste připraveni začít už teď hned.

Připravte si ještě jeden velký plech, zavařovací 7 dcl láhve, alobal a suroviny, v nichž koláče obalíte. Nezapomeňte ani na olej.

Postup

Nejprve si vytvořte těsto. Smíchejte spolu hladkou, polohrubou a hrubou mouku ve stejném poměru, asi 500 – 600 gramů. Přidejte dvě celá vajíčka, 80 gramů rozpuštěného másla, 250 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru a jedno droždí. Prohněťte krásný bochník těsta a nechte přibližně půl hodinu odpočívat.

Mezitím si můžete připravit pět 7 dcl lahví, které zabalíte do alobalu, který následně potřete trochou oleje, aby šlo těsto snadněji po upečení dolů. Horkovzdušnou troubu zapněte na asi 170 stupňů Celsia.

Po půl hodině si těsto rozdělíme na pět částí, z nichž vyválíme menší kruh na trdelník. Dbejte, aby těsto nebylo příliš tenké, ale tak akorát. Lépe se s ním bude pracovat. Uděláme si asi 5 – 6 pásků, které budeme natáčet na láhev. Nebojte se, nebude to padat, můžete to i trochu přitlačit. Takto připravená těsta ještě potřeme olejem a posypeme požadovanou drobenkou. Skořice, kokos, ořechy – je to na vás.

Po 15 až 20 minutách budou trdelníky upečené a ještě teplé je můžete opatrně stáhnout z lahví.

Dobrou chuť!