Jak se vyrábí mexický národní poklad – Tequila?

Existuje mnoho alkoholických nápojů, ale některé jsou doslova “zlatem”. Tequila je jedním z nich, pro Mexičany je symbolem tradic a nezaměnitelné chuti, která spojuje.

Pro její výrobu a značení platí přísná pravidla, originál pochází z mexického státu Jalisco. Historie pití a výroby tequily se váže na 16. století a příchod Španělů – milovníky destilace a výroby alkoholu.

Čím je tequila tak výjimečná?

Tento exotický destilát je nejen skvělým ochucovadlem koktejlů, zážitek z výrazné chuti vám nabídne i jako samotný drink. Zejména spojení s tradiční solí a citronem je pověstné, tento zvyk se stal ve světě velmi oblíbeným. Tequila se vyrábí z modré agáve, jejíž plody připomínají obrovský ananas. Zrají celých deset a více let, ve dvanácti, kdy jsou nejvhodnější pro výrobu tequily, váží okolo 100 až 120 kg. Tehdy se plody upečou a vylisuje se z nich šťáva. Ta se nechá kvasit a hned na to se destiluje. Mexický mok, který nesmí chybět v žádné rodině, obsahuje 38 – 40% alkoholu, dá se lahvovat nebo se také ukládá do dřevěných sudů, kde vyzraje. Podle doby zrání se dělí. Pokud zraje v sudech dva až dvanáct měsíců, jde o Tequilu Reposado, pokud zraje jeden až tři roky, vznikne Tequila Aňejo. Pokud dozrává více než tři roky, je z ní Tequila Extra Aňejo.

Léčí prý i osteoporózu

Bude to znít neuvěřitelně, ale tequila má podporovat správné fungování kostí. Může za to látka nacházející se v modré agáve, která pomáhá k lepší absorpci vápníku a vstřebávání hořčíku. Obě tyto složky jsou nezbytné pro udržování zdravých kostí. “Konzumace fruktanů, které obsahuje agáve, spolu s adekvátní střevní mikrobiotou podporuje tvorbu nových kostí, dokonce i v přítomnosti osteoporózy, říká jeden z mexických výzkumů. Tým vědců testoval tuto teorii na myších trpících řídnutím kostí. Převratné výsledky prý mají změnit tradiční léčbu osteoporózy. Tak co, dáte si jednu?