Jak rozpoznat pravý včelý med?

Med je všelék, který bychom si měli dopřát každý den v různých podobách. Do čaje, při vaření, pečení ap., ale jak zjistit, zda jde skutečně o pravý med? Ať už ho koupíte v supermarketu, nebo u domácího výrobce na tržišti, i sami dokážete rozpoznat pravost medu. Existuje na to pár triků.

Pokud si už med kupujete v běžném obchodě, určitě pozorně čtěte složení na obalu. Je to přírodní med, nebo obsahuje i další přísady? Výrobce musí podle evropských předpisů uvádět složení výrobku. Pokud tam není složení, okamžitě jej vraťte zpět do regálu a podívejte se po jiném výrobku.

Pokud můžete ochutnat trošku medu, je to super – můžete tak okamžitě zjistit, zda je opravdu pravý nebo falešný. Přírodní pravý med začne po chvíli na jazyku mírně bodat, budete mít pocit jemného pálení, píchání. Falešný med vám toto nezpůsobí.
Také si dejte pozor na podezřele nízké ceny medů. Mohou obsahovat rezidua antibiotik po léčbě včel, může jít o směs medu a krmného cukru ap.

7 triků jak rozpoznat, zda jde o pravý med

  1. Krystalizace
    Asi nejčastěji se setkáváme s tím, že přírodní pravý med po jistém čase začne krystalizovat. Bude hustší, tvrdší, začnou se tvořit krystalky a bude se hůře nabírat. To je dobře. Falešný med vám i po čase zůstane v tekuté formě podobně jako sirup.
  2. Med a voda
    Pokud je krystalizace nejběžnější tip, jak rozpoznat pravost medu, tento je nejjednodušší. Napusťte do sklenice trochu vody a dejte do něj za lžičku medu. Pokud je to pravý med, jednoduše ztvrdne. Falešný se ve vodě prostě rozpustí.
  3. Karamelizace
    Naberte pár lžic právě koupeného medu, dejte do misky a vložte ji na chvíli do mikrovlnky. Přírodní med by měl zkaramelizovat. Pokud ho během výroby upravovali, v mikrovlnce se naplní množstvím malých i větších bublinek.
  4. Pravý med není lepkavý
    Namočte si prst do medu a pak ho chvíli třete o druhý prst. Přírodní pravý med se vám vpije do pokožky. Pokud vám však zůstanou lepkavé prsty, znamená to, že med obsahuje umělá sladidla nebo cukr.
  5. Papírový test
    Vezměte si čistý papír a kápněte na něj pár kapek medu. Pokud papír nezačne med propouštět, jde o pravý med. Falešný med s přísadami začne po chvíli pronikat přes papír, protože obsahuje mimo jiné vodu.
  6. Chléb, či vajíčka
    Natřete trošku medu na krajíc chleba a počkejte. Pokud ztvrdne, je pravý, přírodní. Med s přísadami povrch chleba pouze změkčí, protože obsahuje vodu.
    Kromě chleba si můžete vzít na pomoc i vajíčko. Smíchejte syrový vaječný žloutek s malým množstvím medu. Pokud jde o přírodní pravý med, žloutky budou vypadat podobně, jako když je uvaříte.
  7. Pomocníci mravenci
    A nakonec ještě jeden přírodní tip pro rozpoznání přírodního medu. Věděli jste o tom, že mravenci se vyhýbají přírodnímu medu, který vyrobily opravdu usilovné včeličky? Je to tak. Proto pokud máte někde malé mraveniště, kápněte na zem trochu medu. Pokud přiláká mravence, určitě to není přírodní med. Pokud ho mravenci naopak obcházejí, máte pravý med.