Jak připravit grilovaný hermelín jednoduše a chutně?

Recept určený pro všechny milovníky tohoto krémového sýra, kterým se nechce stát hodiny v kuchyni. Jeho příprava zabere jen pár minut a z trouby za dalších 50 minut vyjde hotová delikatesa. Seznam surovin se sice zdá být dlouhý, ale po chvilce zjistíte, že většinu tvoří koření, takže se nebojte a směle do toho!




Potřebné suroviny na grilovaný hermelín:

  • sýr hermelín (případně camembert)
  • brambory
  • brusinkový džem s kousky brusinek (nebo domácí kompotované brusinky)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • sušený tymián
  • med
  • citronová šťáva

Postup přípravy krok za krokem

  1. V první řadě je třeba připravit si brambory na pečení. Jelikož jsem čas od času obrovský lenoch, obvykle je namísto loupání raději pořádně umyji, avšak pokud vám slupka nechutná, klidně ji můžete odstranit. Brambory nakrájíme na měsíčky, hranolky, kolečka nebo cokoliv si jen usmyslíte, důležité je, aby nebyly příliš malé a byly přibližně ve stejné velikosti. Spolu je dáme do mísy, kam přidáme trochu oleje, pár kapek citrónové šťávysůlpepřkmín a nakonec přidáme lžičku medu, aby měly po upečení zlatavou barvu. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát (a pokud se vám na ně nechce čekat, můžete je hned poskládat na vymazaný plech a šoupnout rovnou do trouby).
  2. Brambory pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na asi 180-200 stupňů Celsia 45-50 minut. V průběhu pečení však brambory několikrát promíchejte, aby se upekly ze všech stran. Na pečení však můžete použít i konvektomat, který vám celý proces ještě zjednoduší.
  3. Když se brambory pečou, připravíme si marinádu na sýr. Do misky nalijeme trochu oleje, přidáme kořeníčervenou mletou paprikusůl a sušený tymián. V tomto případě ale platí, že méně je někdy více, abyste v konečném důsledku necítili více chuť koření než chuť sýra. Připravenou marinádou natřeme sýr ze všech stran (ano, i po obvodu).
  4. Přibližně 10-15 minut před dopečením brambor je na chvíli vyndáme, abychom k nim mohli přidat namarinovaný sýr. To, zda je pořádně propečený, zjistíte tak, že bude zvětšovat svůj objem. Tehdy je čas vše z trouby vyjmout a vrhnout se na servírování.
  5. I když je internet přeplněný recepty na všelijaké brusinkové omáčky, většinou jde o brusinky a spoustu cukru. Osobně mi nejvíce chutnají džemy s kousky brusinek, které nejsou ani příliš sladké, ani příliš kyselé. Pokud však máte chuť na skutečnou “teplou” omáčku, můžete si tento řídký džem jednoduše v malém hrnci ohřát, čímž nic nezkazíte. Vše, co vám nyní zbývá, je jídlo pěkně naservírovat a pustit se do něj.

Dobrou chuť!