Jak používat koření?

0 Shares
0
0
0

Nejste si jisti, které koření použít? K čemu slouží badyán, je vhodná ke skopovému masu majoránka? Kdy použít vanilku a jaké koření použít do zavařenin a nakládaných pokrmů? Koření, koření a zase omamné koření. Podívejte se na pár rad, kdy používat koření a do kterých jídel.

Jak používat jednotlivé koření

Badyán

Jsou to plody malého čínského stromu. Badyán má příjemnou vůni, proto se používá do likérů, cukrovinek a pečiva.

Fenykl

Má aromatické semeno. Kořeníme ním zavařeniny, sýry a nakládanou zeleninu.

Sezam

Používá se na výrobu dresinků, sušenek. Lze jím posypat pečivo, přidat ho do salátů nebo do trojobalu, připravit sushi.




Hořčice

Pochází ze semene hořčice bílé. Přidává se k masitým pokrmům, přidává se k pikantním omáčkám.

Kapary

Jsou to puky z keře. Používá se k přípravě ostrých omáček a k masovým pokrmům.

Kmín

Používá se do omáček, k tučnému pečenému masu, dále do pečiva. Z kmínu se připravuje znamenitý likér.

Majoránka

Používá se do luštěnin, polévek, k úpravě skopového masa, jitrnic.

Muškátový oříšek

Slouží na přípravu moučníků, dále se přidává do pečiva.

Nové koření

Používá se do nálevů, omáček a perníkových cukrovinek.

Skořice

Používá se do nákypů, různých moučníků a cukrovinek.

Česnek

Používá se oloupaný a nakrájený nebo utřený, případně sušený. Je oblíbenou přísadou do salátů a omáček.

Šafrán

Je velmi drahý, používá se jako barvivo do polévek.

Levandule

Používá se v malých množstvích na kořenění pečeného masa, rybích pokrmů a salátů se zeleninou. Ochucují se ní i zavařeniny. Má hořko-aromatickou vůni. Ve Francii ji přidávají do bylinkového másla.




Tymián

Sušený tymián koření silněji, než čerstvý. Hodí se k jídlům ze zeleniny, vajec, hub. Jeho aroma zlepší i chuť polévek, nákypů, ryb, drůbeže, králíka a jehněčího.

Vanilka

Používá se nejvíce v cukrářství.

Zázvor

Ten se používá jako přísada do polévek, zavařenin a omáček. Výborný je také v nápoji.

Bobkový list

Bobkový list má mírně nahořklou chuť, která pokrmům dodává pikantní chuť. Používá se jako přísada do omáček a k rybám, a také při úpravě zvěřiny.

Hřebíček

Je to poupě myrtovitých stromů. Používá se jako přísada do omáček, perníku, cukrovinek.

Věříme, že jsme vás naučili používat koření. Nyní s ním můžete začít experimentovat.

0 Shares
Obsah pro tebe