Jak pěstovat řapíkatý celer?

Řapíkatý celer si získává stále větší oblibu. Můžete ho totiž používat jako ingredienci do mnoha jídel a upravovat jej na mnoho způsobů. Lze ho zapékat, vařit, grilovat, blanšírovat. Oblíbený je také čerstvý, jako přísada do salátu, do pomazánky nebo do moderních a zdravých nápojů z čerstvé zeleniny. Řapíkatý celer je možné kombinovat i s ovocem. Jak si můžete pěstovat řapíkatý celer na své zahrádce? To vám prozradím v následujícím článku.

Co budete potřebovat, pokud chcete pěstovat řapíkatý celer:

  • řapíkatý celer

Řapíkatý celer

Na rozdíl od klasického celeru je tvořen malou bulvou. Odlišné má i listy. Listy jsou tvořeny dlouhými silnými stonky.

Množení 

Sazenice – sazenice zakoupíte v zahradnictví nebo na trhu. Sazenice vysazujte na připravené záhony v polovině května.




Semena – vysévejte koncem února nebo v březnu. Semena klíčí cca 2 – 3 týdny při teplotě okolo 20 ° C.

Semenáčky je dobré přepíchat. To znamená rozsadit zahuštěné výsevy. Propichujte do sponu cca 3 x 3 cm buď do kelímků nebo do pařeniště.

Do záhonů pak sazeničky sázejte v polovině května ve sponu cca 50 x 50 cm. Nové výsadby je třeba zalévat.

Vhodné stanoviště 

Celer potřebuje středně těžké, dostatečně vlhké humózní půdy.

Péče 

Záhon je dobré připravit na podzim tak, že přidáte kvalitní kompost nebo hnůj.

Při výsadbě přihnojujte hnojivem NPK nebo raději nějakou organickou alternativou (kopřivový výluh).

Kvůli tvorbě zelené hmoty přihnojte řapíkatý celer dusíkatým hnojivem za 1,5 měsíce po výsadbě a následně za 1,5 měsíce znovu.

Bělení

Během růstu se celer takzvaně “bílí”, aby měl řapíkatý celer lepší chuť – stonky jsou pak křehké a šťavnaté. Bělení se provádí, když jsou stonky cca 30 – 40 cm dlouhé. Bělení se může provádět zahrnováním stonků zeminou. Nebo je možné stonky obalit například fólií. Vždy musí konce listů zůstat nepřihrnuté.

Můžete ale pěstovat i speciální odrůdy, které jsou samobělící. Tím nám odpadne zakrývání stonků, je to určitě jednodušší.

Sklizeň

Stonky sklízíme od srpna do října. Sklízíme celé rostliny.

Zpracování

Nejlepší je řapíkatý celer hned zpracovat. Můžete ho ale uchovávat i v ledničce.




Oddělte jednotlivé stonky, omyjte je, vložte do sáčku a dejte do chladničky.

Vhodné je i zmrazování. Zmrazováním si řapíkatý celer uchovává svou chuť a vůni.

Tip

Příklad speciálně vyšlechtěných odrůd, které se nemusí bělit: Malachit, Nuget, Pascal.