Myčku dnes najdete v každé moderní kuchyni, v restauracích a v domácnostech. Jde o elektrický spotřebič, který pracuje s chemikáliemi a vodou, takže vyžaduje určitou péči. Pokud se o myčku dobře staráte, myčka nádobí nejen dobře umyje, ale také šetří korunky za vodu i energii. Pár rad, jak pečovat o myčku, naleznete zde.
Vodní kámen
Hlavním postrachem myček, jako ostatně i u praček, je vodní kámen. Ten se usazuje z tzv. tvrdé vody, která obsahuje větší množství solí a minerálů. Dalším problémem jsou usazeniny z mastnoty nebo jiných minerálních látek.
Někdy se v myčce objeví žluté skvrny, které způsobuje železo. Tyto usazeniny se snadno odstraní specializovaným prostředkem na čištění myčky. A ten si koupíte v každém obchodě.
Zablokování ramen
Dalším nebezpečím je zablokování ramen, resp. nástavců mycích ramen. Nestává se to často, ale oprava je jednoduchá, vytáhnete spodní rameno směrem nahoru, nadzvednete a odšroubujete horní rameno.
Ramena opláchnete pod tekoucí vodou. Při zpětné montáži zkontrolujete, zda spodní rameno zapadlo na své místo a zda je horní rameno přišroubované.
Pozor na těsnění
Do myčky se nádobí a ostatní kuchyňské náčiní umisťuje ostrými hranami dolů, aby nepoškodily těsnění dveří. Mohlo by se totiž stát, že se říznete při vytahování nádobí a příborů z myčky, ale také může dojít k poškození myčky samotné.
Žádné filtry
Pro myčku jsou nebezpečím různé filtry, které také mohou způsobit její poškození. Případné nečistoty z filtrů myčce skutečně nesvědčí a způsobují skvrny a nežádoucí barevné změny. Platí proto, že je třeba filtry z klimatizace a čističky vzduchu, jakož i filtry z pecí a ani žádné jiné do myčky nepatří.
Umístění nádobí
Vnitřek myčky je přizpůsoben tak, aby se do ní vešlo co nejvíce nádobí a současně byl i konečný výsledek co nejlepší. Proto platí i některá pravidla při skládání. Stejný typ nádobí by měl být u sebe, aby se nezakryly některé kusy.
Do vrchního polohovatelného koše je lepší umisťovat zejména sklo a křehčí kusy nádobí, protože horní rameno je méně agresivní. Špinavé hrnce se naopak dávají do spodního koše, i když by si s nimi určitě dobře poradily i horní koše.
Nádobí netřeba oplachovat
Pro úsporu vody se doporučuje nádobí neoplachovat, protože současné kvalitní myčky si s běžným zašpiněným nádobí poradí i bez oplachování.
Oplachování použijte, pokud plánujete odstavení myčky na delší dobu. Tím se myčka umyje a zabráníte tak vzniku nepříjemných pachů.
Odstraňte zbytky jídla
Při vkládání nádobí do myčky dávejte pozor na to, aby na něm nebyly větší kusy jídla. Může jít například i o pecky z ovoce, zrníčka z citronů nebo kosti. To vše myčka sice odstraní, ale zachytí ve filtrech. Ty je nutné i při šetrném mytí pravidelně čistit proplachováním.
Čistíte myčku?
Podle intenzity mytí jednou nebo dvakrát za rok myčku naprázdno pusťte s tzv. čističem myčky. Umyjí se tím různé i nepatrné usazeniny, které by mohly časem způsobit vznik nepříjemného zápachu. Je to ale jen na efekt, ke správnému fungování myčky tento krok nijak nepřispěje.