Jak na zdravější cibulové kroužky?

Přinášíme vám recept na zdravější cibulové kroužky. Už jste ochutnali smažené cibulové kroužky? Jsou populární zejména ve fast food restauracích, což nám napovídá, že budou velmi kalorické a nezdravé. Pokud si však chcete na cibulových kroužcích pochutnat, máme pro vás tip, jak je udělat zdravěji. V našem článku najdete recept na zdravější variantu cibulových kroužků. Náš recept je navíc bezlepkový.

Co potřebujeme na zdravější cibulové kroužky:

  • 1 větší cibule
  • 4 – 5 polévkových lžic hladké rýžové mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • ½ lžičky soli
  • špetka chilli
  • další koření dle chuti – např. koření, mletý kmín, sušený česnek, sladká či pálivá paprika apod.

Na česnekový dip potřebujeme:

  • 6 lžic zakysané smetany (část můžeme nahradit majonézou)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky

Postup, jak připravit zdravější cibulové kroužky krok za krokem

Rýžovou mouku smícháme se škrobem, solí a pepřem. Vejce rozšleháme a osolíme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, ty následně rozdělíme na jednotlivé kroužky.

Cibulové kroužky obalujeme ve směsi mouky, škrobu a koření, pak v rozšlehaném vejci a opět v moučné směsi.

Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je trochou rostlinného oleje a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20-25 minut dozlatova.

Mezitím si připravíme česnekový dip smícháním zakysané smetany (a případně majonézy) a prolisovaného česneku, dochutíme ho solí, pepřem a čerstvými bylinkami např. pažitkou, petrželkou či bazalkou. Doufáme, že vám zdravější cibulové kroužky budou chutnat. Dobrou chuť!

Tipy

Kysanou smetanu můžeme v dipu nahradit bílým jogurtem nebo tvarohem, bude potom méně tučný.

K cibulovým kroužkům se skvěle hodí i chilli dip, který připravíte smícháním zakysané smetany s chilli kořením.