Přinášíme vám recept na zdravější cibulové kroužky. Už jste ochutnali smažené cibulové kroužky? Jsou populární zejména ve fast food restauracích, což nám napovídá, že budou velmi kalorické a nezdravé. Pokud si však chcete na cibulových kroužcích pochutnat, máme pro vás tip, jak je udělat zdravěji. V našem článku najdete recept na zdravější variantu cibulových kroužků. Náš recept je navíc bezlepkový.
Co potřebujeme na zdravější cibulové kroužky:
- 1 větší cibule
- 4 – 5 polévkových lžic hladké rýžové mouky
- 1 vejce
- ½ lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- ½ lžičky soli
- špetka chilli
- další koření dle chuti – např. koření, mletý kmín, sušený česnek, sladká či pálivá paprika apod.
Na česnekový dip potřebujeme:
- 6 lžic zakysané smetany (část můžeme nahradit majonézou)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky
Postup, jak připravit zdravější cibulové kroužky krok za krokem
Rýžovou mouku smícháme se škrobem, solí a pepřem. Vejce rozšleháme a osolíme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, ty následně rozdělíme na jednotlivé kroužky.
Cibulové kroužky obalujeme ve směsi mouky, škrobu a koření, pak v rozšlehaném vejci a opět v moučné směsi.
Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je trochou rostlinného oleje a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20-25 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme česnekový dip smícháním zakysané smetany (a případně majonézy) a prolisovaného česneku, dochutíme ho solí, pepřem a čerstvými bylinkami např. pažitkou, petrželkou či bazalkou. Doufáme, že vám zdravější cibulové kroužky budou chutnat. Dobrou chuť!
Tipy
Kysanou smetanu můžeme v dipu nahradit bílým jogurtem nebo tvarohem, bude potom méně tučný.
K cibulovým kroužkům se skvěle hodí i chilli dip, který připravíte smícháním zakysané smetany s chilli kořením.