Jak na sušení švestek?

Sušení švestek je tradiční způsob v mnoha domácnostech na uchování ovoce během zimních období, jako přísada do různých pokrmů či zkrátka jako pochoutka, kterou preferují mnozí nadšenci. V tomto článku se dozvíte, jak správně sušit švestky tak, aby vám vydržely na dlouhou dobu.




Sušení švestek v troubě

  1. V první řadě pokrájejte švestky na poloviny malým ostrým nožem. Následně oddělte od švestek jejich pecky. Pokud chcete proces sušení urychlit, můžete švestky pokrájet i na menší kousky.
  2. Pokrájené švestky poklademe přímo na mřížky trouby tak, aby měly mezi sebou dostatečné mezery a nebyly pospojovány. V případě, že by se švestky dotýkaly jedna druhé, mohlo by to ovlivnit proces sušení.
  3. Po naskládání švestek dejte pod mřížku fólii na pečení nebo jiný druh fólie / papíru, který je určen pro troubu. Švestky totiž ze sebe budou během sušení vylučovat velké množství šťávy, která by se mohla přilepit na pekáč (pokud byste ho použili) a rovněž by vám polepily celý spodek trouby, nemluvě o tom, že by to mohlo ovlivnit sušící proces.
  4. Troubu nastavte na teplotu 80 – 90 stupňů Celsia nebo nižší. Sušení švestek probíhá nejlépe při nejnižších teplotách. Švestky pak kontrolujte každých pár hodin, zda se suší rovnoměrně, můžete je také obracet, aby se důkladně vysušily z obou stran.
  5. Většina lidí preferuje sušené švestky s tmavším odstínem a  vrásčitým povrchem, s trochou šťávy uvnitř. Pokud byste chtěli vaše švestky sušší, nechte je v troubě o něco déle. Sušené švestky vyjměte z trouby tehdy, když dosáhnou vámi požadovaný vzhled.

Sušení švestek na slunci

  1. Při tomto typu sušení vybírejte jen ty švestky, které nemají žádné chyby, nejsou otlučené nebo poškozené.
  2. Na sušení použijte buď kus papíru, nebo jakýkoliv podnos, na kterém vám vaše švestky budou dobře “dýchat” během sušení.
  3. Švestky omyjte a  pokrájejte na poloviny, z nichž následně vyberte pecky. Potom švestky poklaďte na podnos a nechte je sušit na nějakém teplém a hlavně suchém místě venku, slabý vánek švestkám prospěje a urychlí sušící proces. Za žádných okolností je nesušte na vlhkém, tmavém nebo chladném místě.
  4. Během sušení můžete švestky čas od času pootáčet na druhé strany, aby se vám lépe vysušily. Večer švestky jednoduše seberte z venku a vezměte je dovnitř. Sušení může trvat zhruba 2 -4 dny, záleží na místě, kde je sušíte. Sušené švestky by měly na konci vypadat trochu vrásčitě a po rozkrojení by neměly mít uvnitř žádnou šťávu nebo vlhkost.




Tip na závěr na uskladnění sušených švestek

Sušené švestky můžete vložit volně do skleněných zavařovacích nádob. Během prvního týdne protřepejte nádoby jednou za den, aby se přebytečná vlhkost, která zůstala v švestkách, rovnoměrně rozložila mezi všechny vysušené švestky v nádobě. Pokud uvidíte v nádobě jakoukoli kondenzaci vlhkosti, švestky vyjměte a nechte je sušit znovu o něco déle.