Jak na sušení jablek?

Sušení jablek je běžný proces, díky kterému si můžete vychutnávat své oblíbené ovoce po celý rok, nebo jej lze používat jako ingredienci do různých pokrmů, koláčů a zákusků. V následujících řádcích se dozvíte, jak správně vysušit jablka tak, abyste je mohli využít do budoucna.




Sušení jablek v troubě

  1. Jablka v první řadě zbavte slupky, rozkrojte na poloviny a vyberte z nich jadérka. Přestože není nutné se slupky zbavit, po vysušení jablek může být slupka docela ostrá, drsná a nepříjemná.
  2. Následně pokrájejte jablka na tenké plátky. Na krájení použijte ostrý nůž a krájejte je na plátky cca půl centimetru. Plátky jablek můžete vhazovat přímo do kyselé vody (tj. 1 a půl lžíce octa nebo citronové šťávy na litr vody), abyste zabránili jejich zhnědnutí.
  3. Jakmile máte všechna jablka pokrájená a nasáklá vodou, můžete je začít sušit na cedníku. Jednoduše je položte do cedníku a nechte je na 2 – 3 minuty odstát, aby se zbavila veškeré přebytečné vody. Pokud by totiž byla jablka plná vody, mohla by se spíše začít v troubě odpařovat jako sušit.
  4. Když budete mít jablka zbavená přebytečné vody, můžete je začít ukládat na pečící papír, který si položíte buď na pekáč nebo na mřížku na pečení. Plátky jablek ukládejte na papír tak, aby se mezi sebou nedotýkaly.
  5. Troubu si rozehřejte na nejnižší možnou teplotu, přibližně na 60 – 70 stupňů Celsia. Pekáč s jablky vložte do trouby a nechte je sušit, dokud nebudou téměř křupavé (může to trvat v rozmezí od 6 do 10 hodin). V případě, že se vám jablka nesuší rovnoměrně, prostě protočte pekáč tak, aby každá část byla sušená při stejné teplotě.
  6. To, zda jsou jablka kompletně vysušená, zjistíte až po jejich vychladnutí, proto je po vyjmutí z trouby nechte vychladnout na 20 minut a zkontrolujte, zda jsou důkladně vysušená. Stačí jednoduše vzít pár plátků jablek a zlomit je na polovinu, tehdy uvidíte, zda jsou vysušené i uvnitř a ne jen navenek.




Tip na závěr jak na uskladnění sušených jablek

I po důkladném vysušení je možné, že jablka budou obsahovat určité množství vlhkosti, které zkrátka nebudete při dotyku cítit. Na jedné straně to může být pro určitou skupinu lidí špatná zpráva, pokud potřebují kompletně vysušené ovoce, ale na druhé straně tak dosáhnete lahodných plátků jablek s trochou šťávy, která dodá ten správný šmrnc.

Avšak pokud potřebujete mít jablka důkladně vysušená, vložte je zpět do rozehřáté trouby a nechte je sušit další 2 – 3 hodiny. Pak je můžete nasypat do skleněných nádob na zavařování, ve kterých vám vydrží opravdu dlouho.

Nádoby občas protřepejte, aby se uvolnila zbytková vlhkost a dobře se rozložila mezi ostatní plátky.