Jak léčit pálení žáhy přírodní cestou?

Přinášíme vám rady a tipy, jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou. Pyróza, čili pálení žáhy, už asi zažil téměř každý, často se s ním setkávají zejména těhotné ženy. Pálení žáhy se však objevuje i po konzumaci některých druhů potravin, nápojů nebo i z jiných příčin. Pokud se chcete vyhnout zbytečnému užívání tablet, které kromě účinných látek často obsahují i ​​zbytečná a škodlivá “éčka”, vyzkoušejte naše rady. Následující řádky vám ukáží, jak bojovat s pálením žáhy přírodní cestou.

Proč léčit pálení žáhy přírodní cestou

Pálení žáhy je způsobeno průnikem žaludečních šťáv a natrávené potravy ze žaludku zpět do jícnu. Vzhledem k tomu, že jícen není tak dobře chráněn jako žaludeční stěna, kyselina chlorovodíková může naleptávat a dráždit sliznici jícnu, což způsobuje pocity pálení, které mohou trvat několik minut nebo hodin.




V první řadě je vhodné upravit jídelníček. Důležité je jíst v menších porcích pravidelně několikrát denně. Omezte příjem tučných a pikantních jídel, cibule, česneku a rajčat, vhodná není ani máta, čokoláda a čerstvé pečivo. Nepijte příliš mnoho kofeinových, alkoholických, citrusových, perlivých a příliš teplých nápojů, které mohou zvyšovat kyselost v žaludku.

Pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy v těhotenství je způsobeno hormonálními změnami, které snižují napětí stěn trávicího traktu. To má za následek sníženou funkci svěrače mezi žaludkem a jícnem a pomalejší vyprazdňování žaludku.

Dalším důvodem pálení žáhy v těhotenství je zvětšující se děloha, která tlačí na žaludek a posouvá ho s postupujícím těhotenstvím stále výše. Pálení žáhy bývá proto nejhorší v posledních měsících těhotenství.

Neléčené pálení žáhy

Zde byste měli zbystřit svou pozornost, protože přetrvávající a neřešené pálení žáhy není zanedbání hodná maličkost. Neustálým drážděním sliznice jícnu žaludeční kyselinou, která v sobě obsahuje i agresivní kyselinu chlorovodíkovou, se totiž může po určité době poškodit jeho sliznice až natolik, že může být příčinou rakoviny žaludku. Neměli byste podceňovat ani stav, pokud se u vás pálení žáhy vyskytuje častěji než 3 krát týdně. V takovém případě doporučujeme vyhledat lékařskou pomoc.

Jaké bylinky pomáhají proti pálení žáhy

  • Zázvor – při prvotních příznacích pálení žáhy si zkuste uvařit zázvorový čaj. Zázvor je při žaludečních potížích velkým pomocníkem. Jeho předností je, že dokáže chránit žaludek tím, že zablokuje žaludeční kyselinu.  Zázvor má protizánětlivý a léčivý účinek na trávicí trakt, působí jako první pomoc při pálení žáhy. Zázvorový čaj připravíte tak, že 1 lžičku očištěného a nastrouhaného kořene zázvoru zalijete 250 ml vroucí vody a necháte ho 10 minut louhovat.
  • Meduňka lékařská a dobromysl obecná – tyto bylinky napomáhají trávení, čímž pomáhají zastavit návrat kyselých žaludečních šťáv do jícnu.
  • Řebříček obecný – čaj z řebříčku obecného zlepšuje trávení a odstraňuje pálení žáhy. Vrchovatou čajovou lžičku žebříčku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte odstát. Pak přeceďte a pijte po doušcích, čaj užívejte ráno a večer.
  • Heřmánek pravý – heřmánek pravý působí silně protizánětlivě v oblasti zažívacího traktu. Pomáhá také proti nevolnosti a plynatosti. Čaj připravíte přelitím 2 lžiček sušeného heřmánku 250 ml vroucí vody. Nechte ho 10 – 15 minut louhovat a pak přeceďte. Čaj užívejte 2 – 3x denně.
  • Puškvorec obecný – čaj z oddenku puškvorce, který působí proti nechutenství, uklidňuje podrážděný a překyselený žaludek a podporuje trávení. Tento čaj se připravuje za studena. Zarovnanou čajovou lžičku puškvorce zalijte na noc 250 ml vody. Ráno čaj trochu zahřejte a potom sceďte.
  • Pampeliška lékařská – pampeliška lékařská neboli pampeliška, pomáhá proti pálení žáhy a při žaludečních a trávicích problémech. Čaj připravíte přelitím 1 čajové lžičky sušeného kořene pampelišky 250 ml vroucí vody s následným 15-minutovým vyluhováním. Čaj pijte 2x denně.
  • Řimbaba – řimbaba má skvělé účinky proti migrénám, využijete ji však i proti pálení žáhy. Můžete ji užívat ve formě tinktury.




A jak bojovat s pálením žáhy pomocí přírodních surovin, které určitě najdete doma

  • Jablečný ocet – jablečný ocet urychluje trávení. Zkuste si do jablečného octa naložit některé ze sušených bylinek, které působí proti pálení žáhy. Láhev s octem a bylinkami nechte stát asi 3 týdny na slunném místě, pak ho přeceďte a nalijte do čisté lahve. Jako prevenci proti pálení žáhy užívejte 1 čajovou lžičku octa ráno nalačno. Skvěle tak podpoříte vaše trávení.
  • Ovesné vločky – ovesné vločky (zejména syrové) obsahují velké množství vlákniny, která urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny způsobující pálení žáhy.
  • Ovoce a zelenina – ovoce a zelenina dokáže zmírnit příznaky pálení žáhy díky svému obsahu vlákniny, která urychluje proces trávení. Pomáhá také neutralizovat žaludeční kyseliny. Zařaďte do svého jídelníčku více banánů, meruněk, vodního melounu, brambor, listové zeleniny, květáku, mrkve, celeru, petržele a brokolice.
  • Mezi další potraviny, které pomáhají proti pálení žáhy patří kurkuma, mandle, rýže, med a další.
  • Z éterických olejů proti pálení žáhy pomáhají zejména éterické oleje citron, mandarinka, pomeranč, či kardamon. Vyzkoušejte přidat 3 – 5 kapek některého éterického oleje do vody v aromalampě. V těhotenství s aromaterapií začněte až od 2. trimestru.

Upozornění

  • Dobromysl obecnou, řimbabu a puškvorec obecný neužívejte v těhotenství.
  • Užívání heřmánku v těhotenství se nedoporučuje, pokud jste alergička, alergie by se mohla přenést i na nenarozené dítě.
  • Řebříček obecný neužívejte dlouhodobě. V těhotenství ho užívejte jen v omezených dávkách.
  • Čaj z pampelišky lékařské můžete užívat v posledním trimestru těhotenství v maximálním množství 1 až 2 šálků denně.
  • Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, zvláště, pokud užíváte nějaké léky.
  • Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter.