Jak je to ve skutečnosti s kvalitou rostlinných olejů?

Rostlinných olejů známe několik. Ty nejznámější jsou ale z řepky a slunečnice. Dva konkurenti, kteří mají bohaté zastoupení v každé české kuchyni. Oblíbené jsou pro jejich nízkou cenu, skvělou chuť a využití. Čím se od sebe liší?

Řepkový olej značně vede

Když se příště budete v obchodě rozhodovat, který z nich si vyberete, určitě to už bude snazší. Výzkumy totiž potvrzují, že řepkový olej je lepší než slunečnicový. Jeho složení se výrazně liší. Jeho chuť je jemnější a vhodná tak do studené, tak do teplé kuchyně. S oběma se dá výborně vařit, avšak řepkový olej vydrží déle čerstvý a zachovává si svou stálost.

Důležitá Omega – 3

Omega -3 je kyselina, která je velmi důležitá pro naše zdraví. Obzvláště naše zeměpisná šířka si ji vyžaduje doplňovat o něco více, údajně konzumujeme málo plodin, v nichž je tato látka zastoupena. Je třeba dodat, že slunečnicový olej má oproti řepkovému vyšší podíl Omega – 6 mastných kyselin, ale v tomto případě je to vcelku nepodstatné, protože obrovský nepoměr mezi Omega – 3 a Omega – 6 v něm vytváří nerovnováhu. Pro naše tělo jsou prospěšnější právě Omega – 3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou to ty tzv. prospěšné tuky.

Výborný pro kardiaky a při vysokém cholesterolu

Řepkový olej je přímo ideální volbou pro ty, kteří mají problémy se srdíčkem nebo s vysokým cholesterolem. Před slunečnicovým vede až o polovinu, což není vůbec málo. Rovněž vyhrává řepkový olej i při porovnávání vitamínů. I když ten slunečnicový obsahuje více vitamínu E, řepkový značně vede v obsahu tokoferolů (alfa, beta, delta, gamma). Vitamín K a A je v řepkovém oleji 100 až 500krát ve větším zastoupení, než v slunečnicovém. Vidíte ten rozdíl?

Kromě slunečnicového a řepkového oleje známe ještě řadu dalších rostlinných olejů, například: kokosový, olivový, konopný, sojový, dýňový, lněný, kukuřičný, arganový či palmový.