Fuchsie jsou rostliny, které jsou velmi přizpůsobivé, mají atraktivní květy a dají se různě tvarovat. Fuchsie můžete vytvarovat do kmenného tvaru, nebo se mohou keře nechat propadat přes květináč, což je také působivé. Mohou být vysazeny v květináči nebo volně, většinou nesnáší prudké slunce nebo podmínky skleníku, v chladných oblastech naopak potřebují fuchsie ochranu před mrazem. Pokud vás zajímá, jak z takové fuchsie vypěstovat malý stromek, přečtete si naše tipy, jak docílit kmenného tvaru fuchsie.
Postup, jak správně tvarovat fuchsie:
První tvarování
Když zasazená rostlinka dosáhne v květináči zhruba výšky 15 cm, odštípneme boční výhonky, které se objeví u listů. Postupně, jak fuchsie roste do výšky, v odštipovaní pokračujte, abyste dosáhli tvaru dlouhého rovného kmene.
Kolík jako opora
Dobré je k postupně vznikajícímu kmeni vztyčit kolík nebo paličku a fuchsii k němu / ní přivázat. Palička nebo kolík poskytují rostlině oporu.
Vrchol fuchsie
Jakmile máte pocit, že už má fuchsie správnou výšku, kterou jste si představovali, nechte jí vyrůst ještě 3 patra listů a až potom její vrchol zaštípněte.
Uznávané délky holého kmínku jsou 25 cm pro nižší kmínky, 25 – 45 cm pro střední kmínky a 45 – 75 cm pro vysoké kmínky. Nejlepší kmínky mohou dosáhnout až jednoho metru.
Boční zaštipování
Po určité době po zaštípnutí vrcholu se můžete odhodlat k dalšímu zaštipování. Tentokrát jsou na řadě boční větvičky, jejich vrcholy postupně zaštipujte tak, aby se od kmene větvila do určitého tvaru.
Jakmile se začne koruna postupně košatit, začnou i listy na kmínku postupně odpadávat. Pokud by některé neodpadly a nebyly esteticky pěkné, můžete je opatrně odstranit.
Celkový čas od začátku tvarování až do vytvoření středně velkého kmínku je zhruba půl roku.
Věděli jste, že? …
Fuchsie byla poprvé objevena v roce 1695 francouzským mnichem a botanikem Pierre Charles Plumierem (1646-1706). Na rozkaz tehdejšího francouzského krále Ludvíka XIV šel na výpravu do Střední Ameriky hledat nové rostliny, zejména ty, které produkují chinin – lék proti malárii. Otec Plumier narazil na tuto květinu ve své třetí expedici.
Zatímco v Americe byly fuchsie známé kultivovanými kmeny Inků a Mayů, poté, co Plumier tuto rostlinu objevil, ji podrobně popsal, udělal náčrty a dal jméno Fuchsia triphylla flore coccinea.
V kuchyni se plody fuchsie používají jak syrové, tak se z nich dají připravit džemy, želé a ovocné šťávy.