Jak a proč si vyrábět domácí kečup?

Rajče jako takové je velmi zdravou potravinou a jeho konzumace je zdraví prospěšná. Rajčata můžeme jíst samotná, v salátech, tepelně upravené nebo na různé jiné způsoby. Rajčata obsahují lykopen, což je antioxidant a zdraví prospěšná látka. I když by se zdálo, že čerstvá rajčata jsou lepší, vzhledem k obsahu lykopenu je vhodné rajčata tepelně upravit. Je to proto, že tepelnou úpravou se uvolňuje lykopenu více než při konzumaci čerstvých rajčat. Proto jednou z nejlepších forem konzumace rajčat je konzumace domácího kečupu. Nedoporučujeme konzumovat kečup průmyslově vyráběný! Přinášíme vám recept na domácí kečup.




Co je třeba, pokud si chcete vyrobit domácí kečup (přibližně 2 litry):

  • 3 kg rajčat
  • 500 g cibule
  • 500 g jablek
  • 4 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 3 lžíce soli (nebo podle chuti)
  • 300 ml octa
  • 2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • 10 ks hřebíčku
  • 7 bobkových listů

náročnost receptu : lehké

čas potřebný na přípravu receptu: 30 minut a více

Proč není dobré jíst průmyslově vyráběný kečup

Obecně nedoporučujeme jíst rajčata průmyslově zpracovaná, protože obsahují velké množství přidaných látek, které lidskému organismu škodí. Dejte si tu námahu a přečtěte si etiketu vašeho oblíbeného průmyslově vyráběného kečupu.

Zjistíte, že v “běžném” kečupu kromě rajčat a vody najdete také: glukózo-fruktózový sirup, zahušťovadlo, modifikovaný kukuřičný škrob, ocet kvasný lihový, přírodní aroma, konzervant sorbát draselný, extrakty koření a další “dobroty”. Proto doporučujeme udělat si vlastní domácí kečup. Jak takový domácí kečup udělat?




Domácí kečup – příprava krok za krokem

Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Využijeme zralá rajčata. Rajčata nemusíme krájet na velmi malé kusy, protože se snadno rozvaří.

Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme. Je lepší je nakrájet na menší kousky, protože jsou tvrdší než rajčata a zbytečně dlouho bychom je museli vařit.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, protože cibule se stejně jako rajčata snadno rozvaří.

Rajčata, jablka a cibuli dáme do hrnce. Přidáme cukr, sůl, ocet, papriku, česnek, hřebíček a bobkový list. Ingredience promícháme a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud nebudou všechny ingredience dostatečně měkké. Potom vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Následně ještě kečup znovu přivedeme do varu a případně povaříme, dokud kečup nebude mít požadovanou hustotu. Kečup ochutnáme a můžeme dosolit, či jinak dochutit.

Kečup nemusíme zavařovat. Stačí horký kečup plnit do předem připravených sklenic. Naplněné sklenice uzavřeme. Pak ihned otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy

  • Zkuste pikantní variantu kečupu a přidejte chilli papričky.
  • Koření můžete obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat zázvor nebo jiné koření.
  • Můžete přidat sladkou papriku, čímž kečup získá lepší barvu.