Karob je plod rohovníku obecného. Karobu se také říká svatojánský chléb. Díky své přirozeně sladké chuti je karob často využíván jako náhrada kakaa. Jaké výhody nám konzumace karobu přináší a jak používat karob? Čtěte dál.




Jak používat karob

Jednoduše, jak náhradu kakaa. Výhodou karobu je, že je přirozeně sladký a nemusí se tedy přislazovat a zároveň má menší kalorickou hodnotu než kakao. Karobem můžeme nahradit kakao při přípravě domácích dezertů, sušenek, zmrzlin, polev, sladkých pomazánek a dalších sladkostí.

Karobový prášek můžete přidat do rostlinného či kravského mléka a získáte lahodný nápoj. Lze jej použít i jako náhradu mouky při bezlepkové dietě. Karob se používá na výrobu náhražky čokolády.

Jak se zpracovává karob

Karobové lusky se suší. Pak se melou a vzniká prášek, který se podobá kakau. Karobový prášek se může používat místo kakaa.

Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy, kde se dají koupit i další výrobky, například rozinky z karobu nebo tyčinky z karobu.

Co karob obsahuje

Karob obsahuje například vitaminy B, vitamin A, D, minerální látky (vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, nikl), aminokyseliny (prolin, valin), vlákninu a další zdraví prospěšné látky.




Proč jej používat

Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein ani jiné alergenní či psychoaktivní látky. Karob obsahuje méně tuků (cca 7%) a více cukru (cca 48%). Zatímco kakao obsahuje více tuků (cca 23%) a méně cukru (cca 5%).

Použití jako náhražka čokolády je vhodné z toho důvodu, že karob nevyvolává například hyperaktivitu, či poruchy spánku.

Karob může uspokojit chuť na sladké při hubnutí, jeho velkou výhodou je, že má méně kalorií než kakao, a navíc obsahuje více vlákniny než kakao.

Velkou výhodou karobu je, že ho mohou konzumovat i lidé, kteří jsou alergičtí na kakao. Pravděpodobnost vzniku alergie na karob je velmi nízká. Dalším skvělým důvodem pro zařazení karobu do jídelníčku je jeho schopnost snižovat cholesterol v krvi, čímž bojuje proti mnoha dalším civilizačním onemocněním.

Denní doporučená dávka karobu je přibližně 5 gramů. Takže si ho můžete přidat do snídaňové kaše, pudinků a dalších chutných jídel. Jsme přesvědčeni, že po přečtení tohoto článku začnete používat karob.

Tipy

Pokud si budete kupovat sladkosti z karobu, hlídejte si, zda do výrobku není přidaný cukr nebo nekvalitní tuky. Pak by už totiž nešlo o zdravou sladkost.