Jak a proč používat karob?

Jak a proč používat karob?

Karob je plod rohovníku obecného. Karobu se také říká svatojánský chléb. Díky své přirozeně sladké chuti je karob často využíván jako náhrada kakaa. Jaké výhody nám konzumace karobu přináší a jak používat karob? Čtěte dál.




Jak používat karob

Jednoduše, jak náhradu kakaa. Výhodou karobu je, že je přirozeně sladký a nemusí se tedy přislazovat a zároveň má menší kalorickou hodnotu než kakao. Karobem můžeme nahradit kakao při přípravě domácích dezertů, sušenek, zmrzlin, polev, sladkých pomazánek a dalších sladkostí.

Karobový prášek můžete přidat do rostlinného či kravského mléka a získáte lahodný nápoj. Lze jej použít i jako náhradu mouky při bezlepkové dietě. Karob se používá na výrobu náhražky čokolády.

Jak se zpracovává karob

Karobové lusky se suší. Pak se melou a vzniká prášek, který se podobá kakau. Karobový prášek se může používat místo kakaa.

Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy, kde se dají koupit i další výrobky, například rozinky z karobu nebo tyčinky z karobu.

Co karob obsahuje

Karob obsahuje například vitaminy B, vitamin A, D, minerální látky (vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, nikl), aminokyseliny (prolin, valin), vlákninu a další zdraví prospěšné látky.




Proč jej používat

Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein ani jiné alergenní či psychoaktivní látky. Karob obsahuje méně tuků (cca 7%) a více cukru (cca 48%). Zatímco kakao obsahuje více tuků (cca 23%) a méně cukru (cca 5%).

Použití jako náhražka čokolády je vhodné z toho důvodu, že karob nevyvolává například hyperaktivitu, či poruchy spánku.

Karob může uspokojit chuť na sladké při hubnutí, jeho velkou výhodou je, že má méně kalorií než kakao, a navíc obsahuje více vlákniny než kakao.

Velkou výhodou karobu je, že ho mohou konzumovat i lidé, kteří jsou alergičtí na kakao. Pravděpodobnost vzniku alergie na karob je velmi nízká. Dalším skvělým důvodem pro zařazení karobu do jídelníčku je jeho schopnost snižovat cholesterol v krvi, čímž bojuje proti mnoha dalším civilizačním onemocněním.

Denní doporučená dávka karobu je přibližně 5 gramů. Takže si ho můžete přidat do snídaňové kaše, pudinků a dalších chutných jídel. Jsme přesvědčeni, že po přečtení tohoto článku začnete používat karob.

Tipy

Pokud si budete kupovat sladkosti z karobu, hlídejte si, zda do výrobku není přidaný cukr nebo nekvalitní tuky. Pak by už totiž nešlo o zdravou sladkost.