Jak a proč je margarín nezdravý?

Margaríny měly být zdravou náhradou másla. Konzumace živočišných tuků v kravském másle byla spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. Ukázalo se ale, že margaríny nejsou tak zdravé, jak se tvrdilo. Proč dát přednost kvalitnímu máslu před margarínem? V tomto článku vám vysvětlíme, proč je margarín nezdravý.




Proč je margarín nezdravý?

Margaríny obsahují tzv. trans tuky (ztužené rostlinné tuky). Trans tuky jsou zdraví škodlivé a podílejí se na vzniku kardiovaskulárních a dalších onemocnění. V současné době se prodávají margaríny, které již většinou obsahují jen malé množství trans tuků.

Výrobci tvrdí, že při používání nového výrobního procesu tzv. esterifikaci škodlivé trans tuky skoro nevznikají. Problém je ale v tom, že v potravinářské výrobě se stále využívají margaríny levné, které mají větší obsah trans tuků.

Kde najdete levné margaríny

Tyto margaríny se používají například do polotovarů, do jídel v restauracích, v rychlých občerstveních a podobně.

Levné margaríny najdete například v chipsech, sušenkách , čokoládě, pomazánkách, zmrzlinách, tyčinkách, majonéze a dalších běžných potravinách.




Co obsahují margaríny

I když v současné době běžně prodávané margaríny obsahují údajně jen malé množství trans tuků, obsahují kromě toho i mnoho dalších zdraví škodlivých ingrediencí.

Obsahují velké množství omega-6 mastných kyselin . Omega-6 mastných kyselin máme celkově v potravě nadbytek. Nadbytek omega-6 vede k nerovnováze mezi omega-3 a omega-6. Při této nerovnováze může dojít k rozvoji nemocí například rakoviny, nemocí srdce, depresí a astmatu.

Margaríny dále obsahují například emulgátory, barviva, vitamíny a další chemické látky. Při výrobě margarínů lze používat směsi, které obsahují například těžké kovy. Většina margarínů obsahuje palmový olej, který škodí nejen našemu zdraví, ale jeho výroba vede k ničení pralesa, vymírání a zabíjení zvířat. Tak už víte, proč je margarín nezdravý.

Kvalitní máslo

Máslo představuje mléčný výrobek, ve kterém jsou obsaženy tuky a kalorie, takže je často spojováno s problémy s obezitou. Nicméně, pokud budete konzumovat máslo v přiměřené normě, tak vám obezita spojená s máslem určitě nehrozí, což dokázal i vědecký výzkum.

Kvalitní máslo je lepší než umělý margarín. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně vitamín A (důležitý pro zrak a pokožku, a je také významný antioxidant) a vitamin D (podporuje vstřebávání vápníku) a různé jiné.

Tipy

Doporučujeme raději kvalitní máslo než margarín, ale mějte na paměti, že vše je třeba konzumovat v rozumné míře. A tedy i konzumaci másla nesmíte přehánět.