Letní tajné zbraně na hubnutí
Pulty na tržištích a stáncích se v létě prohýbají pod bobulovin. Mnohé studie spojují tyto letní poklady se spoustou přínosů pro zdraví, včetně hubnutí. Zde je pět způsobů, jak vám mohou bobulové plody pomoci zhubnout.
Antioxidanty
Bobulovité plody jsou mocný zdroj antioxidantů, které v podstatě fungují jako malý bodyguardi chránící buňky před poškozením, které může vést k předčasnému stárnutí a nemocem. Antioxidanty se spojují ale také s kontrolou hmotnosti. Několik nových výzkumů zjistilo, že lidé konzumující více antioxidantů váží méně, a to i tehdy, když nejedí méně kalorií. Odborníci vyvinuli index, který seřazuje množství kalorií zkonzumovaných z rostlinných potravin ve srovnání s celkovým denním příjmem kalorií, který se nazývá Fytochemické index (FI skóre). Čistě rostlinná, veganská dieta (vylučující tvrdý alkohol a rafinované cukry) by měla mít perfektní skóre 100, zatímco strava skládající se z masa, cukru a smažených jídel s malým množstvím ovoce a zeleniny, se řadí kolem hodnoty 20. Lidé s normální váhou měli FI skóre v průměru o 10,3 bodu vyšší, než lidé s nadváhou a obézní lidé. A přestože obě skupiny denně zkonzumovali přibližně stejné množství kalorií, ti s nižším FI skóre vážili více, měli širší obvod pasu a vyšší procento tělesného tuku.
Regulace krevního cukru
Zejména jahody dokáží prokazatelně snížit hladiny krevního cukru a hladiny inzulínu, pokud si je dáte po jídle. Odborníci věří, že klíčový antioxidant v jahodách blokuje aktivitu enzymu odpovědného za štěpení škrobu na jednoduchý cukr, což znamená, že do krevního oběhu se uvolňuje méně jednoduchých cukrů. Tak se sníží krevní cukr a odpovídající inzulínová odezva. Toto je pro kontrolu hmotnosti klíčové, protože inzulín přesouvá přebytečný cukr do tukových buněk.
Posilovače metabolismu
Maliny obsahují přírodní látky zvané ketony, které jsou podobné kapsaicinu, složce, která dodává paprikám jejich pálivost. Studie na zvířatech zjistily, že malinové ketony bránily zvýšení celkového tělesného tuku a viscerálního tuku, hlubokého vnitřního břišního tuku, který je považován za ten nejnebezpečnější, kvůli jeho vztahu ke zvýšenému riziku srdečních chorob a cukrovky typu II a také některým druhům rakoviny.
Bojovníci proti břišnímu tuku
Studie provedená na potkanech, které konzumovaly dvě procenta z jejich stravy v podobě borůvek, měla po devadesáti dnech výrazné výsledky. Podstatně méně břišního tuku, nižší obsah tuků v krvi, nižší cholesterol a zlepšený krevní cukr a hladiny inzulínu.
Vláknina
Bobulovité plody jsou ohromným zdrojem vlákniny, dalšího klíčového faktoru při kontrole hmotnosti. Výzkum prokázal, že na každý gram vlákniny, kterou sníme, eliminujeme sedm kalorií, takže konzumací doporučených 25 až 35 gramů denně byste měli zlikvidovat téměř 300 kalorií. To je dostatečné množství na to, abyste za rok zhubli 15 kg. Jiná studie, která probíhala šest měsíců zjistila, že každý další gram vlákniny znamenal úbytek 10 dkg na hmotnosti. Obzvláště maliny mají nejlepší poměr mezi obsahem uhlohydrátů a vlákniny. Z 15 gramů uhlohydrátů na šálek je osm gramů vlákniny. To je přes 30 procent doporučené dávky.
Kromě hubnutí se ukázalo, že bobulovité plody zvyšují hustotu kostí, udržují zdravý zrak, dokážou chránit před slunečními UV paprsky, radikálně snížit riziko rakoviny a Parkinsonovy nemoci. Bojují proti infekcím a udržují mozek mladý. Skutečně mocná věc!