Jak bobule goji posílí váš imunitní systém

Čínská tradiční medicína považuje goji za léčivou rostlinu až více než 2000 let. Kromě toho, že jsou tyto malé červené bobulky známé jako “ovoce pro dlouhý život”, mají také úžasné vlastnosti podporující imunitu.




Imunitní systém

Imunitní systém udržuje lidské tělo zdravé a to tím, že brání cizím útočníkům (ať už jde o bakterie, viry či karcinogeny) v páchání škod. Selhat může ze dvou příčin. Buď dovolí patogenům (např. Virus nachlazení) zaútočit. Nebo chybně vyhodnotí, že určitá část těla je vetřelcům, zaútočí na ni a způsobí autoimunitní poruchy. Může jít o:

  • alergie
  • rakovinu
  • roztroušenou sklerózu
  • Kožní vyrážky nebo puchýře
  • Bolesti nebo ztuhlost kloubů
  • Poruchy štítné žlázy, jejichž výsledkem je únava, přibírání, citlivost na chlad nebo bolest svalů
  • ulcerózní kolitida
  • revmatická artritida
  • Diabetes typu 1
  • lupus
  • celiakie

Složky goji odolné vůči chorobám

Goji obsahuje unikátní složky zvané polysacharidy Lycium barbarum, označované nejčastěji jako polysacharidy. Výzkumy ukázaly, že tyto složky zlepšují schopnost těla odolávat nemocem. Polysacharidy z goji mají chemickou strukturu podobnou látkám nalezeným v Echinacei a houbách Maitake, což jsou rostliny známé pro jejich schopnost podporovat zdravý imunitní systém.

Goji je také bohatý zdroj vitamínu C a zinku, které nás chrání před nemocemi a pomáhají při uzdravování. Zinek například dokáže zkrátit délku a závažnost nachlazení. Zinková nedostatečnost se objevuje s přibývajícím věkem, kdy produkujeme méně žaludečních kyselin.

Antioxidant vitamin C je potřebný pro:

  • Růst a opravu všech tkání
  • Tvorbu kolagenu v kůži, tvorbu tkání při jizvách, pro šlachy, vazy a cévy
  • hojení ran
  • Zdravé chrupavky, kosti a zuby

Zinek, také antioxidant, je nezbytný pro:

  • Regulaci apetitu, chutě a čichu
  • kontrolu stresu
  • Normální růst
  • Zdravé reprodukční funkce u žen iu mužů




Autoimunitní poruchy

Imunitní buňky jsou jako stráž, která neustále kontroluje naše těla, vyhledává škodlivých narušitele a útočí na všechny, které objeví. Problémy nastanou, když imunitní buňky mylně identifikují zdravé buňky jako narušitele a zaútočí na ně. Obrátí tělo proti sobě a spustí autoimunitní onemocnění (jeden z pěti Američanů na takové autoimunitní onemocnění trpí).

Bobule goji pomáhala imunitnímu systému lépe rozlišit přítele od nepřítele. Polysacharidy obsažené v ovoci poskytují buňkám speciální cukry, které podporují zdravou imunitu a umožňují buňkám efektivněji mezi sebou komunikovat.

Polysacharidy z goji někteří označují také jako “pány mezi molekulami”, protože řídí a kontrolují mnoho z nejdůležitějších tělesných biochemických obranných systémů.

Přátelská bakterie zažívacího traktu

Goji podporuje zdravou imunitu i podporou růstu přínosných bakterií v našem gastrointestinálním systému. Kombinace vláknin a polysacharidů přirozeně podporuje růst zdravých střevních bakterií, známých jako probiotika.

Probiotika mají mnoho kladů, mezi které patří:

  • Zlepšení fungování imunitního systému
  • Ochrana proti nezdravým bakteriím způsobujícím nemoci
  • Pomoc při trávení
  • Zeslabení symptomů poruch trávení jako například syndrom dráždivého tračníku
  • Pomoc při rekonvalescenci po respiračních infekcích
  • Snížení rizika alergií, včetně respiračních symptomů a alergických kožních reakcí

Zdravé proteiny

Proteiny v bobulích goji, které tvoří až 16 procent ovoce, obsahují dvě klíčové aminokyseliny podporující imunitní systém – L-arginin a L-glutamin. Obojí jsou stavebními prvky zdravé imunity a pomáhají při tlumení zánětů.

Zjištění z výzkumů

Čínští vědci po delší dobu zkoumali, jak goji funguje. V jedné studii jídlo 50 lidí přibližně 50 gramů goji denně po dobu deseti dnů. Po této době je počet bílých krvinek a také hodnoty dalších ukazatelů zdravého imunitního systému stouply.

Jiné studie analyzovali různé působení goji v rámci laboratorních testů a testů na zvířatech. Podle jejich výsledků, bobule:

  • Zvýšily počet nezánětlivých imunitních buněk chránících tělo před bakteriemi a rakovinou
  • Snížily záněty, takže by mohly pomáhat při léčbě zánětlivých onemocnění
  • Potlačili symptomy při otocích a revmatické artritidě
  • zlepšily imunitu
  • Mohou zvýšit odolnost vůči růstu rakovinných buněk

Alergie

Alergie vznikají jako výsledek určitého druhu poruchy fungování imunitního systému a mohou být vyvolány různými látkami v prostředí, včetně potravin. Asijská medicína využívá k léčbě alergií léčiva, které pomohou vyvážit imunitní systém, nepotlačuje symptomy léky.

V Asii se goji již tradičně využívá k léčbě alergií. Čínští vědci pozorovali, že toto ovoce dokáže snížit množství protilátek, které se vytvoří jako odpověď na alergen. Navíc, polysacharidy obsažené v goji údajně podporují normální fungování imunitního systému. Výsledným efektem je obnovení zdravých imunitních funkcí.

Rakovina

Zdravý imunitní systém dokáže bojovat proti šíření zmutovaných rakovinných buněk. Buňky imunitního systému, jeho “vlastní zabijáci”, se dokáží zaměřit na abnormální buňky, které se mohou změnit na rakovinné. Pokud však imunitní systém svou funkci nedokáže vykonávat, případně pokud napadá tělo, obranný systém se zhroutí a nastanou vhodné podmínky pro růst rakoviny.

Goji obsahuje germanium, minerál, který má údajně protirakovinné vlastnosti. Navíc, polysacharidy a antioxidanty prý chrání tělo před volnými radikály, které také způsobují rakovinu. Tím pomáhají zabránit rakovině, aby se vůbec rozvinula.

Čínské studie ukazují, že goji zpomaluje některé genové mutace vedoucí k rakovině a že ovoce má vlastnosti působící proti vzniku tumorů. Navíc, bobule mohou pomoci is vedlejšími účinky chemoterapie nebo ozařování při léčbě rakoviny.