8 věcí, které se stanou, když přestanete jíst sacharidy

Šílenství kolem diet s nízkým obsahem sacharidů je velké. Mít v jídelníčku chléb vyšlo z módy. Těstoviny jsou přeceňované. A diétujúci experimentují, jak hluboko mohou zkres příjem sacharidů. Není však zrno jako zrno. Takže pokud vyřadíte rafinované zrna, celá zrna, nebo sacharidy obecně, účinky se mohou značně lišit. Podívejme se na širokou řadu věcí, které se stanou, pokud se zbavíte chleba a pečiva.




1 Přijdete o váhu z vody

První věc, kterou si všimnete po snížení příjmu sacharidů je fakt, že vaše váha rychle, přímo magicky klesá. No není to tuk, o co přicházíte. Je to voda. Když jsou sacharidy v těle uskladněny ve formě glykogenu, uchovává každý gram uhlovodanů troj až čtyřnásobek své váhy ve formě vody. Takže, když okrešete příjem sacharidů a začnete využívat své zásoby glykogenu, ztratíte podstatné množství své váhy pocházející z vody.

2 Dostanete nízkosacharidovou chřipku

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro mozek. Když se člověk rozhodne zkres příjem sacharidů, běží mozek “na výpary”, hlavně když se sníží zásoby glykogenu a zůstanou zdecimované. V případě, že se mine veškerý glykogen, začne tělo rozkládat tuky a mine malé uhlíkové fragmenty nazývané ketony. Výsledek: dušnost, sucho v ústech, únava, slabost, závratě, nespavost, nevolnost a zastřený mozek. V podstatě se cítíte, jako byste měli chřipku. Tělo se lze adaptuje na chod na ketonech, takže se nebudete cítit až tak špatně. No ketony nejsou palivem, které by vaše tělo preferovalo.

3 Vaše chutě budou na ústupu

Rafinované sacharidy jsou nechvalně známé tím, že hladiny cukru v krvi nejdříve vyženou do obrovských výšek a pak je nechají rychle padnout dolů. Tato housenkovou dráha aktivuje centra závislosti v mozku, což vede k probuzení dalších chutí pokud mlsání. Zaměřte se na celozrnné potraviny bohaté na vlákninu. Ty dokáží udržet hladiny krevního cukru vyrovnané a zabránit jeho poklesu, čímž zabráníte zbytečnému vyjídáním.

4 Riziko srdeční choroby nebo cukrovky se zvýší, nebo sníží

To, jaký typ zrn vyloučíte, dělá v tomto případě velký rozdíl. Rafinované uhlohydráty nastartují tělesné hladiny mastných kyselin (nazývaných kyselina palmitolejová), což zvyšuje riziko onemocnění srdce a diabetu typu 2. Naopak celá zrna dokáží zlepšit hladiny krevního cholesterolu a snížit riziko srdečních chorob, mrtvice, obezity a diabetu typu 2. Volba je tedy jasná .

5 Vaše hladiny energie klesnou

Celá zrna jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku a B vitamínů. Jsou to všechno látky, které jsou na udržení energie velmi důležité. Mnoho lidí je i za normálních okolností s hořčíkem v deficitu. Plus, ačkoli jsou uhlohydráty zdrojem paliva, které lidské tělo preferuje, bez zdravých celkových zásob se zpomalují všechny buňky.

6 Nebudete mít pravidelnou stolici

Celozrnné výrobky jsou hlavním hráčem, pokud jde o to, kolik vlákniny získáte. Vláknina, nestravitelná část rostlin, tedy i zrn, nejenže pomáhá stabilizovat hladiny krevního cukru, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění, ale také udržuje pravidelnost, pokud jde o návštěvu toalety.




7 Budete skutečně náladový

A to nejen proto, že všechny vaše sendviče budou sestávat pouze ze salátových listů. Sacharidy, ať už celé nebo rafinované, zvyšují hladiny serotoninu v mozku, což je neurotransmiter pro dobrý pocit. Takže, když se zbavíte zdravých sacharidů v podobě celých zrn, zhoršíte si zároveň i vaše mentální zdraví.

8 Utrpí i vaše tréninky

Sacharidy jsou primární zdroje energie pro tělo. Dodávají palivo při všech pohybových aktivitách, ať už jde o trénink pro vytrvalost nebo odolnost. Skresajte uhlohydráty a vaše schopnost vyprodukovat sílu a energii poklesne. A čím slabší bude vaše pohybová aktivita, tím slabší budou vaše výsledky.