Téměř každý -ológ (dermatolog i trichológ) má stejný názor. O svůj skalp byste se měli starat jako o prodlouženou část své pokožky. Protože, a to doslovně, je to součást pokožky a mělo by se mu dostávat stejné pozornosti jakou věnujete obličeji. Lidé ho však přesto přehlíženy.

Existuje na to několik důvodů. Za prvé, není to extra téma na konverzaci. Nepřijdete k někomu na ulici a neoslovíte ho s tím, jak obdivujete jeho krásně udržovaný skalp. Zadruhé vlasová pokožka má ztíženou situaci, protože „co oči nevidí, srdce nebolí“. Či spíše „sejde z očí, sejde z mysli“? Pokožka obličeje a celá tvář je viditelná, vlasová pokožka, tedy skalp, je však pokrytý vlasy. Lidé na něj proto zapomínají. Obvykle se podle dermatologů z kosmetického hlediska zaměřujeme na vlasy a ne na to, co se děje pod nimi. Zaměřujeme se na samotný vzhled a ne na příčinu, proč vlasy vypadají tak jak vypadají. Snažíme se dosáhnout požadovaný účes, přitom si mnozí ani neuvědomujeme, že úspěch vychází ze samotného zdraví vlasů a zdraví vlasů začíná při zdravém skalpu .

Na trhu existuje množství různých šamponem a přípravků k přidání objemu, produktů na lesk a hebkost. Pokud ale nebudete mít zdravý základ, nebude ani koruna krásy podle vašich představ. Problém mohou mít hlavně ženy s výrazně kudrnatými vlasy. Mohou se jim dělat rány na vlasové pokožce, padat jim vlasy, jejich skalp bývá velmi svědivý, což znamená seboreické dermatitidu. Podle dermatologů je důvodem fakt, že ženy s takovými vlasy používají čistící kondicionéry a ne šampony. Někdy však tyto přípravky nestačí na to, aby zbavili skalp přirozených kvasinek, které se na hlavě mohou množit.

Pokud máte na obličeji suchou pokožku, určitě byste ráno nevstali a bez jejího umytí si na ni dali kondicionér. Přitom je vlasová pokožka skutečně prodloužením vaší pleti a tvář si myjete. Dopřejte svému skalpu klidně i masáž na posílení vlasů .

Kromě toho, důležitou roli při udržení zdravé vlasové pokožky hraje i strava . Pokud máte sklon k tvorbě lupů, mohou váš stav zhoršit například plnotučné mléčné produkty – například sýr a smetana. Stejně působí i pálivé a sladké jídla a dokonce šampaňské.